Mladá Boleslav: Ve městě budou ještě před začátkem zimy vyvěšeny desítky nových ptačích budek

10.10.2023 19:06 | Tisková zpráva

V Mladé Boleslavi budou ještě před začátkem zimy vyvěšeny desítky nových ptačích budek. Ty vznikly v rámci společného projektu automobilky Škoda Auto, Integrované střední školy na Jičínské ulici, ČSOP Klenice a města Mladá Boleslav.

Mladá Boleslav: Ve městě budou ještě před začátkem zimy vyvěšeny desítky nových ptačích budek
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

„Inspirovali jsme se podobnou aktivitou, kterou Škoda Auto podpořila na Vrchlabsku a po vzájemné dohodě se rozhodli, že ji přeneseme i k nám na Mladoboleslavsko,“ uvedl radní města Robin Povšík, který dotčené subjekty propojil právě za účelem vzájemné spolupráce při ochraně ptactva v našem městě.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36109 lidí

Princip celého projektu je v zásadě jednoduchý. Odborníci ze strany ochránců přírody vyberou vhodné lokality a druhy ptačích budek. Studenti střední školy z JIčínské ulice je v rámci své praxe vyrobí a Škoda Auto uhradí materiální náklady. „Zapojení studentů vidím jako největší hodnotu celého projektu. Dělají něco, co má skutečný smysl. Při přebírce budek jsme všichni viděli, jak jsou kluci na svoji práci právem hrdí,“ dodal radní Robin Povšík.

Budky jsou dimenzovány na různé druhy ptáků. Od dravců, sov či holubů doupňáků až po převládající sýkorky a další menší druhy ptáků. První tři z padesátikusové série byly za podpory horolezce a specialisty na výškové práce Petra Maška zavěšeny na stromy přímo v areálu školy v Jičínské ulici, další budou postupně distribuovány na dalších místech Mladé Boleslavi.

Podle odborného vyjádření ochránců přírody by na území města bylo možné instalovat ještě zhruba 200 ptačích budek. „Pobavíme se o tom, že bychom z toho zkusili udělat několikaletý program. Škola má roční kapacitu výroby mezi 40 až 50 budkami, takže bychom mohli v horizontu příštích čtyřech let obsáhnout celé město,“ doplnil radní Povšík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…