Mladá Boleslav se věnuje intenzivnímu zalévání zeleně

02.07.2018 9:16

V teplých dnech letošního jara i nastupujícího léta se město Mladá Boleslav prostřednictvím společnosti Compag se zvýšenou intenzitou věnuje zalévání zeleně.

Mladá Boleslav se věnuje intenzivnímu zalévání zeleně
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Obden se zalévají květinové záhony a květiny v truhlíkách a dalších mobilních nádobách, stromy vysazené letos minimálně jednou týdně. Stromy vysazené v posledních dvou letech jsou zalévány zpravidla jednou za týden či za 14 dní. Pracovníci Compagu ovšem denně situaci vyhodnocují a i intenzitu a četnost zálivky přizpůsobují aktuální potřebě.

Odborníci na zeleň naopak nedoporučují zalévat stromy, které jsou starší než tři roky. Ty by měly umět čerpat vodu ze země prostřednictvím kořenových systémů. Naopak v případě, že jsou častěji zalévány uměle, schopnost čerpat vodu z podzemí se u nich zhoršuje.

Stromy v městském prostředí čelí mnoha negativním vlivům, které mají nepříznivý vliv na jejich zdravotní kondici. Pokud stromy prosychají, nemusí to být pouze z důvodu, že nejsou dostatečně zalévány, jak se někteří lidé mylně domnívají. Zeleň ve městě čelí dlouhodobě .vyšším teplotám a přehřívání než v krajině, exhalacím, vadí jí zimní solení komunikací, psí moč a exkrementy i vyšší prašnost. Často mají stromy také omezený kořenový prostor a tudíž i omezenou možnost zasakování dešťové vody. Současné sucho a nedostatek srážek samozřejmě tyto negativní vlivy umocňují.

V posledních letech se péče o stromy ale v Mladé Boleslavi průběžně zlepšuje a vybírají se i odolnější druhy stromů schopné více čelit městskému prostředí. Značnou podporu si získávají opatření na zlepšení stanovištních podmínek. Nejen že je častější zálivka a lepší povýsadbová péče, ale již při výsadbě se do výsadbových jam přidávají dlouhodobě působící hnojiva a speciální sypké materiály – hydroabsorbenty, které při dešti rychle zadrží vodu a potom jí rostlinám dlouho uvolňují. Snahou města a společnosti Compag je tak i přes všechny zmíněné těžkosti a negativní vlivy péči o zeleň udržet na odpovídající a intenzivní úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Město poskytne dotace nejen na rozvoj a údržbu sportovišť, ale i na vrcholový a výkonnostní sport

13:05 Hradec Králové: Město poskytne dotace nejen na rozvoj a údržbu sportovišť, ale i na vrcholový a výkonnostní sport

Hradec Králové podpoří schválenými dotacemi rozvoj, rekonstrukce, údržbu a opravy řady sportovišť a …