Mladá Boleslav zvýšením daně z nemovitosti získá prostředky na další rozvoj

22.09.2015 8:27

Zastupitelé města Mladá Boleslav ve čtvrtek 17. září schválili vydáním příslušné obecně závazné vyhlášky zvýšení daně z nemovitosti od 1. ledna 2016.

Mladá Boleslav zvýšením daně z nemovitosti získá prostředky na další rozvoj
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Toto navýšení postihne nejvíce velké podniky, méně malé a střední podnikatele a nejméně obyvatele města. Město tím získá navíc zhruba 60 milionů korun ročně, které chce využít pro další rozvoj města. Takto získané peníze představují zhruba 6,6 procent z objemu ročního rozpočtu města bez dotací. A to je pro nás velmi významná částka, řekl na páteční tiskové konferenci primátor města Raduan Nwelati.

„V roce 2000 město přišlo zhruba  o 180 milionů korun ročně, a to na základě změny zákona o rozpočtovém určení daní.  Znamenalo to výrazný úbytek v rozpočtu města, které tak přišlo od roku 2000 do současné doby zhruba o 2,4 miliardy korun. Daň z nemovitostí je jedinou místní daní, kterou může eventuálně ovlivnit město. Navíc celý výtěžek daně jde městu jako takovému. A vzhledem k tomu, že naším cílem je pokračovat v rozvoji města a naopak ještě zintenzivnit rozvoj proti letům minulým, z tohoto důvodu jsme se snažili najít další zdroje finančních prostředků. Jedním z těch zdrojů může být právě daň z nemovitosti,“ řekl primátor Nwelati.

Cílem bylo co nejméně zatížit občany a malé a střední podnik a naopak hlavní zatížení nacílit na velké podniky.

Podle nově stanovených koeficientů tak bude daň z nemovitostí pro velké podniky zvýšena o 100 procent. To se týká nejvíce automobilky Škody Auto, která místo dosavadních 44 milionů korun bude platit 88 milionů korun.  To by ale podle primátora vzhledem k miliardovým ziskům Škody Auto nemuselo znamenat  pro firmu tak podstatnou částku.

V případě malých a středních podnikatelů je nárůst daně nižší. Pokud má někdo například provozovnu o výměře 1500 m2, nyní platil daň kolem 50 000 Kč a od roku 2015 to bude 65 000 Kč. To je nárůst zhruba o 1250 Kč měsíčně.

U malých podnikatelů, kteří mají provozovnu o rozloze např. 100 m2, dojde ke zvýšení ze současných 3000 Kč na 4000 Kč ročně, tedy cca o 83 Kč měsíčně.

V případě daně z nemovitosti pro obyvatele město došlo jednak k mírnějšímu navýšení daně pro obyvatele bytů přímo ve městě zhruba o 14 procent. V případě bytu o výměře 70m2 to představuje nárůst 200 Kč za rok, tedy cca o 16,5 Kč měsíčně. Navíc město přistoupilo ke srovnání výše daně pro občany města s daní pro obyvatele příměstských částí, kteří dosud platili méně. 

„Peníze, které získáme navíc, máme zaměřeny na několik oblastí. První a nejdůležitější z nich je zmírnění dopadu průmyslu na obyvatele města. Proto jsme to také zaměřili na ty velké podniky. Každé město, které má velké průmyslové podniky, je samozřejmě zatíženo, ať dopravou, ať prašností, to jsou věci, které chceme řešit. Na druhou stranu se chceme zaměřit na podporu malých a středně velkých podnikatelských subjektů. Potom se chceme zaměřit na zkvalitnění sociálních služeb, a to nad rámec povinností, které město má. Další oblastí, na kterou se chceme zaměřit je školství. Aby zde byl dostatek škol, byly zde jesle, aby školy byly dobře vybavené. Poslední oblastí, na kterou se chceme zaměřit, je životní prostředí,“ řekl primátor. Podrobnosti o jednotlivých projektech a plánech v těchto oblastech bude radnice postupně připravovat a průběžně o tom informovat veřejnost.

Upozornil, že samozřejmě na všechny tyto plány nebudou stačit jen peníze z daní, ale město se bude intenzivně snažit získávat také evropské i státní dotace.  Na všechny projekty ovšem dotace získat nelze, proto je potřeba získávat peníze i z jiných zdrojů včetně navýšené daně z nemovitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…