Most: Kurz kinestetické mobilizace pro zdravotníky

05.05.2018 9:39

Kurz kinestetické mobilizace každý rok organizuje Vyšší odborná škola ekonomická, sociální a zdravotnická, Obchodní akademie a Střední zdravotnická škola v Mostě.

Most: Kurz kinestetické mobilizace pro zdravotníky
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Kinestetika není jen pohybový a komunikační koncept, jde o model myšlení při podpoře pohybu. Je to praktický učební a instruktážní koncept, který pomáhá odborné i laické veřejnosti při provádění běžných denních aktivit – při pohybu, přijímání potravy a tekutin, oblékání, hygieně, vyprazdňování atd. Kinestetické principy jsou nástrojem tohoto praktického učebního procesu. Implementace kinestetických principů do každodenní ošetřovatelské činnosti je velkou výzvou pro ošetřující.

Lektorka kinestetické mobilizace Mgr. Hana Nedělková získala lektorský certifikát pro kinestetickou mobilizaci dle Viv-Arte ®KINÄSTHETIK-PLUS v pohybové škole Viv-Arte ® při Univerzitní klinice Ulm ve Spolkové republice Německo. S kinestetickou mobilizací se lektorka seznámila během zahraniční praxe zdravotní sestry, kde pracovala osm roků na jednotce intenzivní péče v St. Marienkrankenhaus v Ratingenu. Od návratu do České republiky v roce 2001 pracuje ve středním managementu v Nemocnici Most. Od roku 2007 se pravidelně vzdělává v oblasti kinestetické podpory pohybu. Od certifikátu odborného poradce, přes lektorské kurzy 1. – 4. stupně je v současné době jediným certifikovaným lektorem kinestetické mobilizace Viv-Arte® KINÄSTHETIK-PLUS v České a Slovenské republice.

Šestnáct absolventů kurzu na Zdravotnické škole v Mostě se vzdělávalo o dubnovém víkendu v šetrné manipulaci s klientem, aniž by nadměrně namáhali svůj pohybový aparát. Naučili se podpořit pacienta v přirozeném, fyziologickém pohybu, mobilizovat jeho klouby a svaly, čímž zkvalitní jeho rehabilitaci a zvýší míru jeho soběstačnosti.

„Práce s málo pohyblivými klienty je namáhavá a často vede k poškození zdraví a pracovním neschopnostem pečujících. Kinestetická mobilizace je ošetřovatelský koncept, který vychází z chápání principu lidského pohybu. S jeho znalostí dokážeme pracovat s pohybovými rezervami klienta a snížíme vznik komplikací spojených s imobilitou s minimální námahou, šetrně a s minimalizací bolesti. Kinestetika v ošetřovatelské péči pokrývá dva požadavky současně. Snižuje riziko poranění z přetížení a zlepšením ošetřovatelských schopností zvyšuje kompetence ošetřujících,“ řekla nám vedoucí praktického vyučování na Zdravotnické škole v Mostě Mgr. Věra Hordějčuková. 

Soňa Valušková
zástupkyně ředitelky školy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Opravy na ústeckých školách pokračují

7:31 Ústí nad Labem: Opravy na ústeckých školách pokračují

V rámci modernizace a zvelebování ústeckých škol budou vyměněna okna a dveře na dvou základních škol…