Není pravda, že město Most odpustilo Chanovským dluhy aneb Dlužníci zůstávají dlužníky

31.07.2014 10:29

V médiích a na sociálních sítích se šíří další zkreslená informace. Tentokrát o tom, že město Most odpustilo dlužníkům ze sídliště Chanov dluhy.

Není pravda, že město Most odpustilo Chanovským dluhy aneb Dlužníci zůstávají dlužníky
Foto: mesto-most.cz
Popisek: Město Most

„Není to pravda,“ odmítá tuto zkreslenou interpretaci skutečnosti náměstkyně primátora Hana Jeníčková a dodává: „Zastupitelé na svém červnovém zasedání schválili upuštění od vymáhání pohledávek, což rozhodně není totéž co odpuštění dluhů.“ Jedná se o nedobytné pohledávky, kdy magistrátní úředníci učinili už veškeré kroky k tomu, aby dluh po dlužníkovi vymohli. Další vymáhání by bylo nejen bezvýsledné, ale taky nehospodárné.

Dlužníci jsou lidé, kteří už v Chanově nebydlí a nepodařilo se zjistit jejich současné místo pobytu, někteří z nich nežijí v České republice. U jiných jejich majetkové poměry neumožňují dluhy vymoci, protože není lidově řečeno „kde brát“ – nemají účty, nemají zaměstnání, nemají movité věci, které by bylo možno zabavit nebo je jejich důchod napaden dalšími exekucemi anebo je tak nízký, že z něho nelze pohledávku vůči městu uspokojit. K upuštění od vymáhání u dlužného nájemného z bytu se přistupuje pouze v případech, kdy byl nájemní poměr již dávno ukončen, dlužník se v Mostě nezdržuje a jeho pobyt není znám.

Upuštění od vymáhání je vlastně pouze ekonomickou kategorií, která umožní převést pohledávku z rozvahového na podrozvahový účet. Pohledávka tím nezaniká, je stále vedena v evidenci. „Znamená to tedy, že úředník může, obrazně řečeno, založit spis do zásuvky, odkud je ho možné - v případě změny poměrů dlužníka - vyndat a proces vymáhání obnovit. Dlužník tedy zůstává dlužníkem a tak je na něho stále pohlíženo,“ dodává náměstkyně primátora Hana Jeníčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-most.cz

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…