Novodobá sanitka jezdí v Jihlavě už druhý rok

11.08.2016 13:00

Už druhým rokem v Jihlavě funguje služba Novodobé sanitky. Od srpna letošního roku s přispěním města jezdí zkušebně i jako tzv. senior taxi. Jde o službu, která klienta nejen dopraví k cíli, ale personál doprovodí pasažéra až na kýžené místo, třeba k lékaři, na úřad, nebo na nákup. Službu, kterou využívají zejména starší osoby nebo tělesně hendikepovaní lidé, podpořili jihlavští radní desetitisícovou dotací.

Novodobá sanitka jezdí v Jihlavě už druhý rok
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„V zahraničí podobné služby fungují, jsou pro veřejné rozpočty úspornější než například nákladné příspěvky na pořízení automobilu do rodiny hendikepované osoby. Rada města podpořila službu zatím jen nižší částkou, bereme to jako zkoušku, jak se služba dál bude osvědčovat,“ poznamenal primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

„Dotace nepokryje náklady tak, abychom mohli se slevou jezdit každý den. Regulérně jezdíme jednu jízdu za 80 korun, v úterý a pátek budeme jako senior taxi jezdit za polovinu,“ potvrzuje zahájení zkušebního provozu Jarmila Skopalová, jednatelka společnosti Generace Vysočina, která senior taxi zajišťuje. Podle ní nejde o konkurenci klasickým taxíkům, které nemají v náplni doprovázet klienty a pomáhat jim, ani zdravotnickým přepravám, které ze zákona jezdí pouze na doporučení lékaře. „V ceně jízdy je zahrnuta veškerá pomoc - z bytu do auta a z auta do ordinace nebo na úřad, ke kadeřníkovi a podobně. Tam také klienty pak zase vyzvedáváme,“ popisuje Jarmila Skopalová. Společnost poskytuje i další služby např. ve spolupráci s Životem 99, kdy je třeba zásah pečovatelek. Více informací najdete na www.novodobasanitka.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

13:37 Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel…