Nový Bor: Odstraněním azbestu začala stavba multifunkčního centra

04.04.2024 22:28 | Tisková zpráva

Město Nový Bor zahájilo práce na přeměně objektu z počátku 80. let minulého století v areálu Základní školy Gen. Svobody v Arnultovicích na multifunkční centrum. Jako první nastoupila odborná firma Miramid s.r.o., která za přísných hygienických podmínek začala v úterý 2. dubna odstraňovat azbest. To může v následujících dnech přinést obyvatelům přilehlých nemovitostí určité omezení v podobě mírně zvýšené hladiny hluku v nočních hodinách.

Nový Bor: Odstraněním azbestu začala stavba multifunkčního centra
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Z důvodu bezpečnosti budou práce probíhat v uzavřeném pásmu, které je oddělené nepropustnou plachtou. Vstup do úseku je možný přes tři komory, aby se zamezilo úniku azbestových vláken do ovzduší. „Součástí je odsávání a filtrace, které budou nepřetržitě v provozu tři dny. Jejich činnost je v běžném denním ruchu téměř neslyšitelná, v nočním tichu však může být patrná,“ upozornila Erika Štorchová z odboru rozvoje města na novoborském městském úřadě.

Po ukončení prací, které se předpokládá ve čtvrtek 4. dubna, hygienici změří hodnoty azbestových a minerálních vláken ve vnitřních prostorách. Až na základě výsledků bude moci odborná firma zrušit podtlakový systém.

V budově, která původně sloužila pro výuku více než stovky dětí a posléze se tu o prostor dělila mateřská školka a posilovna, najde nově další potřebné zázemí jak samotná škola, tak místní nezisková organizace Rodina v centru. Ta zde bude provozovat dětskou skupinu pro 12 dětí a mateřské centrum pro osm dětí. „Naším cílem je podpořit rodiny s dětmi a podpořit možnost maminek pro rychlejší návrat do zaměstnání,“ řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Stavební úpravy za zhruba 11,6 milionu korun zahrnují například rekonstrukci vnitřních elektroinstalací a úpravu vytápění, zateplení podlah a výměnu krytin, opravu a zateplení střechy, vybudování veškerého sociálního zázemí, šaten a kuchyňky a bezbariérové úpravy. Město již vypsalo soutěž na zhotovitele. Pokud vše půjde dobře, mohly by být práce hotové do konce letošního srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …