Nový Jičín: Socha Antonína Paduánského se vrátila na své místo

25.04.2011 6:32

Socha svatého Antonína Paduánského se po šesti měsících opět vrátila na své místo na ulici K Nemocnici v Novém Jičíně. Umělecké dílo z roku 1751 bylo od podzimu v restaurátorské dílně akademického sochaře a restaurátora Jakuba Gajdy v Ostravě. Barokní socha byla opravena, vyčištěna a doplněna novými svatozářemi.

Nový Jičín: Socha Antonína Paduánského se vrátila na své místo

Socha stávala už od 18. století na místě podél silnice z centra Nového Jičína k poutnímu místu - Španělské kapli Panny Marie bolestné. Spolu s ní lemovaly cestu i další barokní sochy světců. Svatý Antonín Paduánský s dítětem na rukou je jedinou z nich, která zůstala na svém místě. „Ostatní byly přemístěny na jiná místa ve městě nebo byly nenávratně zničeny," řekl historik novojičínského muzea Radek Polách. Podle legendy se se sochou Antonína Paduánského nemanipulovalo, protože tomu, kdo by ji přemístil, hrozilo neštěstí.

Socha světce i podstavec, přestože v minulosti prošly dvakrát opravou, byly ve velmi špatném stavu. „Museli jsme odsekat původní betonové vysprávky. Také jsme kámen očistili a jeho erozí narušený povrch jsme zpevnili, " uvedl sochař a restaurátor Jakub Gajda. Součástí renovace bylo i statické vyvážení sochy a barevné sjednocení starých a nových částí díla. Antonín Paduánský i Ježíšek v jeho náručí dostali také nové svatozáře.

„Město získalo na opravu sochy 123 tisíc korun v rámci státní podpory v programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností. Celkové náklady byly 180 400 korun. Rozdíl doplácíme z rozpočtu města," uvedla Olga Švrčinová z odboru školství.

Další zprávy z Nového Jičína čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: novy-jicin.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…