Nový Jičín: Teplárna bude topit i v mrazivých nocích

17.01.2017 9:17

Novojičínská radnice dojednala s provozovatelem tepelného hospodářství na území města změnu režimu ve vytápění bytových i nebytových prostor. Pokud v lednu venkovní noční teplota klesne pod mínus deset stupňů Celsia, nebude energetická společnost dělat výluky v dodávce tepla. Dosud v době od třiadvacáté hodiny do pěti hodin ráno topení vypínala.

Nový Jičín: Teplárna bude topit i v mrazivých nocích
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

„Vysoké mrazy, které v těchto dnech přišly, pro nás byly podnětem k jednání se společností Veolia Energie ČR. Požadovali jsme, aby se teplo do domácností dodávalo i v noci. V řadě rodin jsou kojenci, nemocní nebo staří lidé. Každý by měl mít možnost volby, zda bude mít radiátory horké nebo si přívod tepla uzavře termostatickými ventily,“ uvedla vedoucí bytového odboru novojičínské radnice Hana Vaňková.

Kotelny a objektové předávací stanice, které jsou řízeny dálkovým přístupem z centrály energetické společnosti, budou aktuálně reagovat na počasí. Zařízení, která nejdou ovládat dálkově, budou v režimu nočního vytápění po celý měsíc leden. „Vytápění bytů i nebytových prostor bude v noci probíhat v takzvaném útlumovém režimu. To znamená, že teplota vody dodávaná do topných těles bude oproti dennímu vytápění snížena o dvacet stupňů Celsia,“ vysvětlila Vaňková.

Pokud obyvatelé domů nebudou noční vytápění požadovat, mohou si přívod tepla zastavit pomocí termostatické hlavice na topném tělese. „V případě, že by noční topení odmítali všichni obyvatelé bytového domu, mohou napsat svůj požadavek na e-mail: info@veoliaenergie.cz. Pokud to bude techniky možné, společnost Veolia odstaví příslušnou kotelnu,“ doplnila Vaňková.

Jestliže mrazivé počasí potrvá i v únoru, nově dohodnutý systém vytápění by platil i v následujícím měsíci. Příznivou zprávou také je, že obyvatelé Nového Jičína letos zaplatí za teplo a ohřev vody méně než vloni. „Na jednom gigajoulu ušetří asi 32 korun. Například rodina žijící v třípokojovém bytě by tak za rok mohla za teplo zaplatit o tisíc korun méně,“ informoval starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…