Nový Jičín má schválený rozpočet na příští rok

09.12.2017 15:46

Město Nový Jičín má schválený rozpočet na rok 2018. Na straně příjmů je 593 809 366 korun, ve výdajové části je 738 350 836 korun.

Nový Jičín má schválený rozpočet na příští rok
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Z této sumy je třetina určena na investice. V příjmové části rozpočtu by měly přibližně 50 milionů korun tvořit dotace. Mezi nejvýznamnější investiční akce příštího roku patří vybudování domu bydlení a sociálních služeb, rekonstrukce přístavby Hotelu Praha, úprava výletní lokality Čerťák, zateplování bytů, výstavba psího útulku a revitalizace prostoru po bývalém letním kině.

„Rozpočet na příští rok byl sestaven jako schodkový. Rozdíl mezi příjmy a výdaji ve výši asi 145 milionů korun je kryt finančními prostředky z přebytků hospodaření v minulých letech. Město má také sjednán kontokorentní úvěr, který jsme ale nikdy neotevřeli a je reálný předpoklad, že z něj nebudeme čerpat ani v příštím roce. Finanční zdraví města je i odborníky, kteří sestavovali střednědobý výhled rozpočtu Nového Jičína, hodnocen na výbornou,“ vysvětlila místostarostka Nového Jičína Blanka Faluši.

Každoročně se výrazně navyšuje rozpočet bytovému odboru. Na rok 2018 získal o 80 milionů korun více, než měl letos. „Za více než 30 milionů korun chceme zateplit a opravit bytové domy na ulicích Luční a Revoluční. Máme v plánu začít s přestavbou bývalé ubytovny pro zdravotnický personál nemocnice na dům bydlení a sociálních služeb. Tady počítáme s částkou 61 milionů korun. Na vybudování psího útulku jsme vyčlenili 11 milionů a 20 milionů korun by měla stát přeměna přístavby Hotelu Praha na kulturní dům. Z prostoru po bývalém letním kinu by měla vzniknout oddechová zóna s vodním prvkem. Náklady se odhadují na 15 milionů korun,“ řekl starosta města Jaroslav Dvořák.

Město bude v příštím roce podporovat také projekty ke zvýšení bezpečnosti občanů a zkvalitnění životního prostředí. Budou se stavět nové přechody pro chodce, parkoviště a chodníky. Na tyto stavby je v rozpočtu pamatováno asi 15 miliony korun.

„Chceme revitalizovat výletní lokalitu Čerťák a vybudovat zázemí pro rekreanty a kiosek. V rozpočtu na to máme částku přesahující 5 milionů korun. Přes 4 miliony korun bude stát rekonstrukce obřadní síně, na jejíž podobu letos proběhla soutěž. Jsme také rádi, že se nám po mnoha letech podaří postavit psí útulek. Dalších 200 tisíc korun je vyhrazeno na takzvaný participativní rozpočet, u něhož si občané budou moci sami vybrat, na základě podaných projektů, na co bude částka použita, “ uvedl místostarosta Ondřej Syrovátka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…