Nový Jičín má za sebou stáčení městského medu

04.06.2018 17:30

V Novém Jičíně proběhlo druhé medobraní. Přestože se stáčel med jen z poloviny úlů, které si město pořídilo vloni v červnu, vypadá to na úrodnou snůšku. Z medometu vyteklo téměř 20 kilogramů zlatavého nektaru. Ten bude uložený do sklenic, které si bude moci zakoupit veřejnost v návštěvnickém centru na Masarykově náměstí.

Nový Jičín má za sebou stáčení městského medu
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

„Protože ještě v řadě rámků byly zavíčkované plody, tedy ještě nebyla zcela vylíhnutá včela, brali jsme med jen z jednoho a z poloviny druhého úlu. Rámky s medem jsme museli odvíčkovat od vosku a vložit do medometu. Druhou část úlů budeme stáčet do čtrnácti dnů,“ popsal proces letošního prvního medobraní pracovník odboru životního prostředí Jiří Schindler, který se nad rámec svých pracovních povinností stará i o včely.

Nový Jičín si pořídil včelstva vloni v závěru června, kdy pracovníci odboru životního prostředí novojičínské radnice umístili do lesoparku na Skalkách včelník s přibližně 150 tisíci včel. První snůška nebyla příliš výrazná, přinesla asi 15 kilogramů lesního medu.

„Med ve formě dárků využíváme k propagaci města, ale letos, nejpozději během července, nabídneme větší část ke koupi v návštěvnickém centru,“ řekl místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka. V tomto roce by mělo proběhnout ještě jedno stáčení medu ze všech tří úlů, a to ve druhé polovině července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…