Nový Jičín se připravuje na městskou slavnost

23.08.2014 17:03

Nový Jičín žije přípravami na městskou slavnost. Ta bude zahájena v pátek 5. září koncertem Pocta Karlu Krylovi za účasti legendy polského undergroundu Antoniny Krzysztoň. Sobota 6. září bude věnována technickému rozvoji a historickým mezníkům na počátku 20. století, zejména 1. světové válce. Tomuto tématu budou věnovány expozice, výstavy, projekce, ukázky vojenských ležení i kostýmované průvody. V programu bude také hudba, divadlo a zpěv. Večer na náměstí vystoupí Anna K & band a závěrečný koncert po slavnostním ohňostroji bude patřit kapele Iné Kafe.

Nový Jičín se připravuje na městskou slavnost
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

Letošní slavnost města bude v pořadí už jednadvacátá. Program, do kterého se zapojí více než 1500 účinkujících, se bude opět odehrávat na Masarykově náměstí, ale i v přilehlých uličkách, na nádvořích Žerotínského zámku, v parcích a na Baště městského opevnění. „Na slavnosti tradičně vystupují amatérští i profesionální umělci, školy, školky, soubory, kluby, spolky        a sdružení“ uvedl ředitel Městského kulturního střediska Nový Jičín Petr Orság.

Na náměstí  a ve výstavní síni Staré pošty budou vystaveny modely lodí, vzducholodí, balónů a letadel včetně funkčních obřích modelů lodí ve vodní nádrži na náměstí. Návštěvníci se například mohou těšit na křižník Radetzsky, bitevní loď Queen Elizabeth, křižník Potěmkin, letadla Fokker IV, SPAD XIII a další. „Bude tady také expozice, která stručně zachytí vznik a průběh 1. světové války a život novojičínských ve válečném období. Zároveň bude věnována novojičínským rodákům, kteří ve Velké válce dosáhli nejvyšších vojenských hodností,“ dodal Orság.

V parku Žerotínského zámku budou rozloženy vojenské tábory. Kromě výcviku vojáků předvedou historická vojska i boje z východní fronty. „V programu se určitě objeví i voják Švejk,“ podotkl Orság. V kině Květen se budou promítat dokumentární filmy o 1. světové válce. Pro děti je po celý den připravena řada her, soutěží a představení. Městem bude jezdit historický autobus s průvodcem. Komentované projížďky budou bezplatné. Bez placení bude po celý den i parkování ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: novy-jicin.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Rekonstrukce zámecké zahrady - kus Francie i interaktivní vodní prvek

10:28 Vyškov: Rekonstrukce zámecké zahrady - kus Francie i interaktivní vodní prvek

Stinná místa, moderní prvky, prostory pro milovníky trvalek i inspirace Paříží. Zámecká zahrada má z…