Nový pavilon Domova pokojného stáří v Ostrově je před kolaudačním souhlasem

02.11.2017 14:26

Před vydáním kolaudačního souhlasu zavítal starosta města Josef Železný a další členové Zastupitelstva města Ostrov na prohlídku nově zbudovaného pavilonu C Domova pokojného stáří v ulici U Nemocnice 1202. Návštěvníci se zajímali o technické řešení a vybavení objektu.

Nový pavilon Domova pokojného stáří v Ostrově je před kolaudačním souhlasem
Foto: Ostrov.cz
Popisek: Ostrov

Přístup z hlavní budovy do domova je bezbariérový, situovaný u hlavního vstupu v části B (v přízemí bezbariérový vstup, do 1. poschodí lůžkový výtah). Stavebními úpravami došlo ke změně dispozic v přízemí (vybourání otvorů do stávajících konstrukcí a některých dělících konstrukcí, zazdění části otvorů, nové příčky, nové podlahy, omítky, výměna všech oken atd.). Byla vybudována nová nástavba 1. poschodí. Součástí stavby v prostoru koridoru (pavilonu C) byla přístavba vnitřního únikového schodiště a zimní zahrady s pergolou. V zahradě byl vybudován přístupový chodník z betonové dlažby, nezapomnělo se na osazení zahradního mobiliáře (altán, lavičky, koše atd.) a tří cvičebních strojů pro seniory.

Povrch podlah na chodbách a pokojích tvoří linoleum, v sociálním zařízení a v zázemí pro klienty i zaměstnance je položena keramická dlažba. Na stěnách v kuchyni a hygienických prostorách je keramický obklad, na chodbě olejový nátěr. Osvětlení pokojů je ovládáno střídavými přepínači od dveří a od každého lůžka zvlášť. V obou podlažích se nachází pokoje pro klienty. K dispozici je sesterna a hygienické zázemí pro klienty i pro personál. Stávající pavilon A a zrekonstruovaný pavilon C jsou komunikačně propojeny a tvoří jeden provozní celek. Suterén byl po úpravě dispozice přestavěn na zázemí zaměstnanců a prádelnu. Pro rozvoz prádla do horních pater se bude využívat svislá plošina (výtah), která je umístěna v nové přístavbě na východní straně objektu a je plně vybavena i pro přesun klientů domova. V této přístavbě je také nový vstup pro zaměstnance s přímou cestou do suterénních šaten.

Po propojení s dnes již provozovanou částí byla z prostoru hlavního vstupu do Domova pro seniory (B) přesunuta místnost pro skladování použitých plen do nové místnosti u vstupu pro zaměstnance (technický vstup). Dojde také ke změně technologie z chlazeného skladu na vakuování. Získaný prostor u hlavního vstupu byl využit na recepci. Rozšíření kapacity o dalších 18 lůžek ve 12 pokojích částečně vyřeší kapacitní nedostatek lůžkových míst v tomto zařízení. „Město je stále v situaci, kdy převis poptávky po těchto lůžkách dosahuje až padesáti dlouhodobě neuspokojených potřebných klientů z Ostrova i ostatních lokalit Karlovarského kraje. Sociální pracovníci jsou takřka denně konfrontováni s řadou dalších zájemců, kteří se po zjištění aktuálního stavu do pořadníků ani nezapisují,“ připomíná neutěšenou situaci starosta Josef Železný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.