Obchvat Olomouce bude bez poplatku, ministerstvo ve svém názoru zcela obrátilo

26.09.2016 9:17

Ministerstvo dopravy od roku 2017 vyjme ze zpoplatnění dalších 11 úseků dálnic, které tvoří obchvaty měst a patří mezi ně i Olomouc. Ministerstvo přitom ještě před třemi týdny nehodlalo vedení města Olomouce ve stejné věci vyhovět a primátorovi doručilo v dopise zamítavé stanovisko.

Obchvat Olomouce bude bez poplatku, ministerstvo ve svém názoru zcela obrátilo
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„S opravdovým potěšením vítám změnu názoru ministerstva dopravy, které dokázalo během tří týdnů tak radikálně změnit postoj ve věci vyjmutí zpoplatnění úseku komunikace D35 Olomouc. Dlouholetá snaha města tak konečně našla pozitivní výsledek, a to navzdory tomu, že jsem dne 28. 8. 2016, tedy před třemi týdny, obdržel v dopise zcela zamítavé vyjádření ministra dopravy ve věci naší žádosti,“ reagoval bezprostředně primátor Antonín Staněk na nové stanovisko ministerstva.

„Tak rychlou změnou názoru jsem opravdu překvapen. Chci věřit tomu, že nejde o předvolební slib a ministerstvo dopravy zůstane ve svém názoru konzistentní i po říjnových volbách do krajských zastupitelstev, tedy i v případě, že by jejich lídr neusedl do křesla hejtmana Olomouckého kraje,“ řekl v reakci na ministrův obrat náměstek primátora Aleš Jakubec.

O to, aby komunikaci D35, obchvat Olomouce, bylo možné užívat bez dálniční známky či mýtných bran, stejně jako je tomu u jiných velkých měst v České republice, usilovalo město dlouhodobě. Pro naplnění své snahy uskutečnilo opakovaně několik konkrétních kroků i jednání. Z toho důvodu Zastupitelstvo města Olomouce projednalo dne 27. června 2016 materiál, kterým již poněkolikáté vedení města apelovalo na Ministerstvo dopravy ČR, aby přehodnotilo svůj dosavadní negativní postoj. Žádost města byla obsahem i několika dalších jednání, například s předsedou Vlády ČR Bohuslavem Sobotkou či na setkání s poslanci a senátory za Olomoucký kraj (23. května 2016).

Poslední dopis ministru dopravy byl zaslán dne 8. srpna 2016 a zamítavá odpověď ministra byla městu doručena 28. srpna 2016. „V současné době jsou do zpoplatnění zahrnuty veškeré úseky dálniční sítě až na výjimky, které jsou tvořeny velice krátkými úseky dálnic, které nenavazují na ostatní dálniční síť. (...) V souladu s touto koncepcí pak nelze připustit vyjmutí úseku dálnice D35 mezi exity 261 a 281 ze seznamu pozemních komunikací, jejichž užití podléhá povinnosti uhradit poplatek,“ píše se v dopise ministra Dana Ťoka, který byl do Olomouce na sklonku srpna adresován.

Kromě písemných žádostí absolvoval primátor Antonín Staněk a náměstek primátora Aleš Jakubec také osobní jednání na ministerstvu dopravy, které se uskutečnilo 26. července 2016.

Zajištění maximálního odvedení zbytné dopravy z území města vždy statutární město Olomouc považovalo za velmi důležité. Problematikou se v tomto směru zabývá obor koncepce a rozvoje magistrátu, který aktuálně pořizuje Plán udržitelné městské mobility, v němž usiluje o zlepšení životních podmínek obyvatel po vzoru moderních evropských měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…