Obyvatelé Prahy 1 podpořili refendum o zrušení hazardu

08.08.2014 19:47

Zástupci petičiního výboru iniciativy Za Prahu 1 bez heren dne 6. srpna odevzdali více než 2200 podpisů obyvatel Prahy 1, žádajících vypsání referenda o zrušení hazardu v centru hlavního města.

Obyvatelé Prahy 1 podpořili refendum o zrušení hazardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nerudova ulice v Praze

Několika měsíční kampaň místních občanů podpořená Stranou zelených si tak připsala významný úspěch. Sesbíraný počet podpisů totiž podle zákona zavazuje vedení městské části vypsat k tomuto tématu referendum. Po nezbytné kontrole podpisů tak nic nebrání tomu, aby zářijové zastupitelstvo petici projednalo a vyhlásilo termín referenda. "Budeme prosazovat, aby se konalo ve stejném termínu jako říjnové komunální volby," uvedl zástupce petičního výboru Ondřej Černoš.

Podle platné magistrátní vyhlášky o hazardu si mohou městské části na svém území prosadit núplný zákaz hazardu. Nulovou toleranci například zavedla Praha 2, 5, 6, 7, 12, Libuš a mnoho dalších menších městských částí. Na Praze 1 však Zastupitelstvo projednalo 14. května 2013 narychlo připravený návrh koalice TOP 09 a ČSSD, který povolil provozování hazardního podnikání v celkem 21 objektech "kasin" na území Prahy 1. Řada z těchto kasin jsou přitom jen přejmenované dřívější herny. Opoziční zastupitel Mgr. Filip Pospíšil, Ph.D. (zvolený na kandidátce SZ) tehdy s návrhem na "nulovou toleranci" k hazardu v centru města neuspěl a neprošly ani pokusy počet kasin omezit. Většina zastupitelů navíc souhlasila s povolením nonstop provozu kasin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: praha1.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.