„Už tam nevkročím!“ Muž z ČT proti hospodě, kde Izraelcům nenalili. Ale je to jinak

03.11.2023 10:30

Posílat izraelské hosty v české pivnici „do hajzlu“? Tak to ne! Radnice Prahy 1 se rázně ozvala. A tím to neskončilo. Muž z ČT hodlá pražskou hospodu bojkotovat. Ačkoliv se zřejmě o antisemitismus nejednalo.

„Už tam nevkročím!“ Muž z ČT proti hospodě, kde Izraelcům nenalili. Ale je to jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veřejné shromáždění na podporu Izraele Společně pro Izrael, které pořádala Federace židovských obcí na Staroměstském náměstí v Praze

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
Kvůli útoku teroristů palestinského hnutí Hamás to pořádně vře nejen v samotném Izraeli. Napětí panuje také v USA, kde se vede boj o to, jak financovat pomoc Izraeli a do jaké míry dál pomáhat Ukrajině.  A na náměstích mnoha evropských měst, včetně Paříže a Londýna, demonstrace střídá demonstraci. Jednou je proizraelská, podruhé propalestinská.

Napětí panuje i v Praze. Nejen kvůli demonstracím obou táborů, které prošly českým hlavním městem. V Praze 1 došlo k případu, kdy jeden z číšníků z pivnice U Hrocha odmítl obsloužit skupinku izraelských hostů. Z radnice Prahy 1 okamžitě zaznělo, že podobné antisemitské projevy nebude tolerovat.

Radnice Prahy 1 zásadně odmítá antisemitismus a jakékoliv jeho projevy nebude v žádném případě tolerovat. Městská část vyvodí důsledky v návaznosti na incident z minulého týdne, kdy výčepní v restauraci U Hrocha na Malé Straně odmítl obsloužit skupinu Izraelců. Incidentem se zabývá Policie ČR,“ oznámila radnice.

„Podobné chování je absolutně nepřijatelné, zejména ve světle situace, kdy je doslova celý svět otřesen brutálním, nelidským útokem teroristů z Pásma Gazy na Stát Izrael a povražděním mnoha jeho civilních obyvatel,“ uvedla starostka první městské části Terezie Radoměřská.

Starostka očekává, že se vedení pivnice zachová, jak se sluší a patří a vyvodí z incidentu patřičné důsledky. Pokud ne, radnice podle ní zváží vypovězení nájemní smlouvy. Zvlášť když podle svědků izraelští hosté žádali o obsloužení opakovaně a opakovaně byli odmítnuti.

CNN Prima News dokonce tvrdí, že obsluha poslala hosty „do hajzlu“.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
„Na otázku zákazníků, zda mohou dostat pivo, odpověděl hospodský následovně: ‚Říkám, abyste šli do hajzlu‘. Rovněž si stěžoval na ‚debilní demonstrace‘,“ napsala CNN Prima News.

„Výčepák se na nás pohrdavě podíval a odsekl dost nepříjemným způsobem, že nám pivo nenalije. Když jsme se zeptali na důvod, tak řekl, že prý došlo. Jenže potom vesele točil půllitry dalším zákazníkům. Pak jsme se začali trochu hádat. Vypadlo z něj, že ho s*reme našimi demonstracemi, a ať jdeme do hajzlu,“ uvedl jeden z hostů.

Ondřej Soukup z Českého rozhlasu prozradil, že v minulosti pivnici také navštěvoval. A zjistil, že jak šel čas, byl personál tohoto podniku čím dál drsnější.

„Já sám patřím ke generaci, která věděla, že ‚můj hostinský je můj pán‘. Dodnes hlasitě zdravím při vstupu do hostince, protože když jsem to před čtvrt stoletím v Malých Svatoňovicích neudělal, tak jsem to pivo jednoduše od pana Haška nedostal. Jenže u Hrocha už to bylo za čárou. Rozumím, že si obsluha chce umravnit cizince, zvyklé na popíjení vestoje, aby se vůbec mohla dostat ke stolům. Ostatně, nad výčepem je napsáno, že stojící se neobsluhují. Jiná věc je, že uplatňování tohoto pravidla je výrazně výběrové a záleží od úrovně známosti příslušného člověka s obsluhou. Jenže jiná věc je zdůvodnění. Před osmi lety patrně stejný výčepní vyhodil moje ukrajinské známé s tím, že Ukrajince a Poláky neobsluhuje. Někdy těsně před covidem mi říkal můj španělský známý, který vládne základy češtiny, že mu stejný člověk řekl, že když neumí pořádně česky, tak ať neleze do české hospody,“ napsal Soukup na sociální síti Facebook.

Jedením dechem dodal, že do této pivnice přestal chodit, neboť nemá potřebu chodit tam, kde je výčepním „debil“.

Kauza pivnice U Hrocha

Ke kauze napsal pár slov i reportér České televize Jiří Hynek. „Neuvěřitelné, bral jsem tu hospodu za velmi liberální a přívětivý prostor pro všechny včetně politiků různých stran. Pokud se neomluví, sem já už nikdy nevkročím,“ oznámil.

Kauza pivnice U Hrocha

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Liberální hospoda. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejipi , 03.11.2023 12:33:00
Proboha, co to je za hovadinu? To může vymyslet jen hlupák z našívaší předrahé ČT.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…