Olomouc: Hejčínský kostel zdobí slavnostní nasvětlení

20.10.2016 12:14

Další olomoucká památka získala po setmění jedinečnou atmosféru. Chrám Cyrila a Metoděje v Hejčíně, s dominantní pětašedesát metrů vysokou věží, dostal slavnostní nasvětlení.

Olomouc: Hejčínský kostel zdobí slavnostní nasvětlení
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Noční panorama Olomouce je zase o něco hezčí a bohatší. Město získalo další krásný symbol. Věřím, že jej ocení nejen ti, kteří přijíždějí do večerní Olomouce ve směru od Hradce Králové a Mohelnice,“ uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Nasvícení památky v Hejčíně, která je postavena ve stylu neoklasicizující moderny, má zdůraznit dominantní postavení chrámu v této části Olomouce a dát vyniknout jeho vyvážené moderní architektuře. Do slavnostního nasvětlení chrámu město investovalo částku 164 tisíc korun.

U světelné zkoušky, která výsledné podobě nasvícení kostela předcházela, nechyběli zástupci památkářů, příslušné komise městské části, správce farnosti ani obyvatelé domů v blízkosti kostela. „Vážím si toho, že se podařilo dosáhnout shody mezi všemi zúčastněnými. Díky všem, kteří k tomu svým dílem přispěli,“ ocenil náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Kostel Cyrila a Metoděje v Hejčíně byl postaven podle projektu architekta a stavitele Josefa Šálka ve stylu neoklasicizující moderny. Jednoduchý exteriér chrámu kontrastuje s bohatou výzdobou uvnitř. Výstavba kostela započala v roce 1929 a dokončena byla v roce 1932. V kryptě chrámu je umístěna hrobka arcibiskupa Prečana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…