Olomouc: Jak zaparkovat? Za rok poradí nová strategie parkovací politiky

11.12.2019 10:04

Problémy s parkováním na sídlištích, v centru města nebo na hranici zóny placeného parkování – to vše bude posuzovat nová koncepce. Podrobná studie s názvem Parkovací politika města Olomouce vznikne v příštím roce.

Olomouc: Jak zaparkovat? Za rok poradí nová strategie parkovací politiky
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Cílem je vytvoření moderního strategického dokumentu, který bude řešit mobilitu ve městě komplexně ve vazbě na potřeby obyvatel, návštěvníků města i podnikatelské sféry s cílem zlepšit kvalitu života,“ vysvětlil primátor Mirek Žbánek.

Podle primátora v současné době nemá město k dispozici žádný ucelený strategický materiál, který by se věnoval statické dopravě. „Pokud již takové dokumenty existují, zpravidla jsou zaměřeny pouze na jeden konkrétní projekt bez vazby na systém jako celek. Navíc tyto dokumenty nebyly ve většině případů projednávány s veřejností, maximálně se na jejich pořízení podíleli odborníci,“ dodal primátor Žbánek.

Velká část zmíněných dokumentů byla pořízena již před poměrně vzdálenou dobou a ty již zcela nereflektují stávající potřeby a požadavky ve městě. „Jedním z hlavních důvodů pro pořízení parkovací politiky jsou problémy s parkováním zejména na sídlištích, která byla budována převážně v osmdesátých letech pro zcela odlišný stupeň automobilizace. Podobně je tomu v případě některých developerských projektů, kde jsou předem rozprodána všechna parkovací místa,“ řekl náměstek primátora Martin Major. Za specifické považuje rovněž parkovací podmínky v centru města a jeho nejbližším okolí.

Pořízení nové parkovací politiky vychází z programového prohlášení Rady města Olomouce i ze schváleného strategického dokumentu Plán udržitelné městské mobility. Město se ale zároveň chce poučit ze zkušeností v Praze a Brně, aby neopakovalo stejné chyby. „Názory lidí na parkování jsou značně polarizované. Dokument, který vznikne, bude dokumentem kompromisu. Parkovací politiku zpracuje pro celé území města externí firma. Chceme tím eliminovat určitou podjatost a možný zkreslený pohled zevnitř struktury magistrátu,“ uvedl primátor.

Pořízení strategického dokumentu včetně analytické a návrhové části zabere celý rok 2020 a přijde na jeden milion korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…