Olomouc: Klidnější provoz na Horním náměstí – město upraví dopravní režim v pěší zóně

04.03.2024 16:28 | Tisková zpráva

Menší provoz na Horním náměstí a zklidnění dopravy v nejužším centru města by měla zajistit úprava režimu dopravy v pěší zóně. Radní na svém posledním jednání schválili změnu časového rozmezí, kdy mohou na Horní náměstí vjíždět vozidla zásobování a taxislužeb. Zároveň kvůli častému zneužívání ze seznamu povolení zmizí vjezd v režimu „zásobování potravinami“. Záměr nyní musí projít povolovacím procesem. Změna režimu by tak mohla začít platit kolem poloviny letošního roku.

Olomouc: Klidnější provoz na Horním náměstí – město upraví dopravní režim v pěší zóně
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Najít rovnováhu v nastavení dopravního režimu na Horním náměstí tak, aby byla zajištěna obsluha provozoven, ale zároveň bylo historické centrum města klidné, tak jak by si zasloužilo, není vůbec jednoduché.  Intenzitu dopravy na Horním náměstí samozřejmě vnímáme my i Olomoučané. Nechceme znepříjemňovat život majitelům provozoven. Úpravou režimu chceme dopravu v centru přes den zklidnit a zejména zamezit zneužívání některých režimů povolení a také bezdůvodným průjezdům přes náměstí, kterými si mnozí jen zkracují cestu,“ vysvětlila náměstkyně primátora pro dopravu Miroslava Ferancová.

Nový stav na Horním náměstí by tedy měl vypadat následovně:

IZS, MMOl, TSMO, MPO    0-24 h

cyklisté    0-24 h

taxi    18-11 h (nyní platí 0-24 h)

dopravní obsluha   18-9 h (nyní platí 18-10 h)

Z povolení k vjezdu na Horní náměstí v určených časech nově úplně zmizí režim „potraviny“, který nyní povoluje vjezd mezi 12. a 14. hodinou. „Velice často bohužel dochází ke zneužívání tohoto režimu lidmi, kteří si během oběda dělají z Horního náměstí parkoviště,“ říká náměstkyně Ferancová.

Mimo vyznačené časy v jednotlivých režimech mohou na Horní náměstí vjíždět pouze majitelé karet k povolení vjezdu do pěší zóny.

Záměr vedení města upravit dopravní režim na Horním náměstí musí po zpracování projít všemi povolovacími legislativními procesy a po uplynutí správních lhůt může nově nastavený režim začít platit. To vše by se mělo odehrát ještě v průběhu první poloviny letošního roku.

V nejbližší době by se pravděpodobně na pořad jednání ke zvážení úpravy dopravního režimu měla dostat také méně přísná část pěší zóny v centru, tedy oblast Dolního náměstí a Na Hradě. Tam nyní platí povolení vjezdu pro vozidla IZS, MMOl, TSMO, MPO, cyklisty, taxislužby i dopravní obsluhu v rozsahu 0-24 h.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

16:31 Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

Statutární město Jablonec nad Nisou ocenilo nadané žáky a studenty. Náměstkyně primátora pro oblast …