Olomouc: Město vydá 47 milionů na opravy komunikací

28.02.2014 15:41

Bezmála padesát milionů korun vydá v letošním roce město Olomouc na opravy a údržbu komunikací. Část těchto prostředků míří na klasickou údržbu, část pak na velké opravy chodníků, silnic a cyklostezek.

Olomouc: Město vydá 47 milionů na opravy komunikací
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Odboru dopravy letos přidělili zastupitelé z rozpočtu města částku 46,9 milionu korun. Z toho bude 14,9 milionu použito na celkové rekonstrukce několika vybraných komunikací, a 30,7 milionu korun bude použito na údržbu komunikací prostřednictvím technických služeb města Olomouce. „Navržené opravy jsou dlouhodobě řešené problémové a urgované akce, kterými bylo a je nutno se zabývat, zpracovat je projekčně a postupně zadávat do plánu oprav,“ říká náměstek primátora Ivo Vlach. Odborem dopravy byly v rámci přehledu upřednostněny opravy na komunikacích ve výrazně zhoršeném technickém stavu s vysokou frekvencí chodců a vozidel, kde je vyšší pravděpodobnost úrazu či vzniku škod a dále závady, které způsobují škody na nemovitém majetku špatným odvodněním. „Tyto velké opravy vybíráme vždy také v souvislosti s požadavky jednotlivých komisí městských částí,“ dodává vedoucí odboru dopravy Petra Pospíšilová k tomu, jak vznikal seznam komunikací, určených k opravě.

Mezi velké opravy v gesci odboru dopravy je pro letošní rok zařazena části ulice Jaselské od slepého zakončení po ulici Moravskou, lávka pro pěší přes řeku Moravu u Klášterního Hradiska, místní komunikace v ulicích Za poštou a Jakoubka ze Stříbra a dále Moravská cyklotrasa na území ORP Olomouc, Slavonín a Nemilany.

Významná oprava čeká také ulici Kaštanovou. Zde radní nakonec zvolili dražší variantu za 4,1 milionu korun, kde bude nejen opravena komunikace v havarijním stavu, ale přibude zde také devatenáct nových parkovacích míst. Realizace této rozsáhlejší akce bude probíhat v roce 2015.

Pokud jde o údržbu komunikací ve správě TSMO, na tento bod je v rozpočtu vyčleněna částka 30,7 milionu korun. Tato suma je dále rozdělena na 13 položek. Například rozsah oprav živičných a dlážděných komunikací je limitován částkou 12 milionů korun. Objem oprav určených na preferované akce komisí městských části je zde ohraničen částkou 8,1 milionu korun, položka na údržbu mostů, lávek a podchodů je nyní 2,2 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…