Olomouc: Nová koncepce uvádí, jak bude město hospodařit s vybranými nemovitostmi

29.12.2015 8:38

Zastupitelé města Olomouce na svém prosincovém jednání schválili dokument, který se zabývá dlouhodobým plánem hospodaření s vybraným nemovitým majetkem města, a to v období do roku 2018. Schválená koncepce přiblíží občanům záměry města, které má v příštích letech v nakládání s konkrétními nemovitostmi.

Olomouc: Nová koncepce uvádí, jak bude město hospodařit s vybranými nemovitostmi
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Jsou zde zařazeny primárně objekty, které jsou svěřeny do správy společnosti Správa nemovitostí Olomouc, a.s., a jedná se zejména o vybrané pozemky a stavby pro bydlení, pozemky a stavby s vysokou kulturní společenskou hodnotou (například domy na území městské památkové rezervace) a objekty občanské vybavenosti a takové, které slouží k zajištění nějaké sociální služby (například domy s pečovatelskou službou).

Primárním cílem této koncepce je jasné definování postojů, které bude samospráva zastávat při nakládání s nemovitým majetkem. „Chceme tak veřejnost seznámit s našimi záměry pro příští roky a uvést přehled majetku, který je s ohledem na svou historickou hodnotu pro obyvatele a potřeby dalšího udržitelného rozvoje města určen k dlouhodobému ponechání v komunálním vlastnictví, a takový, u kterého se předpokládá zcizení z majetku města, tedy prodej, směna nebo darování,“ vysvětluje náměstek primátora města Olomouce Filip Žáček. Současně koncepce respektuje základní vizi samosprávy ponechat si do budoucna ve vlastnictví odpovídající počet bytových jednotek z celkového bytového fondu na území města, tak aby se mohlo město aktivně podílet na zajištění jednoho z důležitých sociálních práv člověka, kterým je právo na bydlení.

Koncepce uvádí několik možností, jak město Olomouc plánuje nakládat s vybranými nemovitostmi:

Nemovité věci ve vlastnictví města, které nejsou dlouhodobě určeny k prodeji, směně nebo darování.

Nemovité věci, zejména objekty s nebytovými prostory, které lze prodat, směnit nebo darovat pouze za splnění určitých podmínek.

Nemovité věci určené k prodeji, směně nebo darování.

„Oceňuji, že byla na této koncepci nalezena shoda napříč celým zastupitelstvem. Jsem přesvědčen o tom, že krok, kterým olomoucká samospráva navenek deklaruje, které nemovitosti by s ohledem na svůj význam pro obyvatele města měly dlouhodobě zůstat v jeho majetku, je určitě krokem správným směrem,“ říká náměstek Žáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…