Olomouc: Nová pítka Ivana Theimera už mají konkrétní podobu

14.05.2017 20:10

Dvě nová pítka pro Olomouc, jedno pro Horní, druhé pro Dolní náměstí. Vytvoření bronzových odlitků hlavic pítek podle grafických a voskových modelů vytvořených Ivanem Theimerem nebo výběr zhotovitele pro samotné umístění pítka, to jsou kroky, které se budou v této souvislosti odehrávat v nejbližších měsících.

Olomouc: Nová pítka Ivana Theimera už mají konkrétní podobu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Po dokončení pak veřejný prostor v centru Olomouce významně obohatí dva nové výtvarné a především funkční prvky od světově uznávaného sochaře Ivana Theimera,“ uvedl primátor Antonín Staněk. Radní na včerejším jednání schválili objednávku těchto děl.

Sochař a olomoucký rodák Ivan Theimer, jehož díla zdobí významná místa v celé Evropě, včetně například Elysejského paláce v Paříži, vytvoří podle svých grafických návrhů hlavice pro pítka. Nejprve vznikaly laserové podklady, poté voskové modely a z nich nakonec sádrové a bronzové odlitky hlavic. „Vytvořením bronzových odlitků jsme pověřili slévárnu v toskánské Pietrasantě a celý proces bude v nejbližších týdnech probíhat pod dohledem samotného Ivana Theimera, který má v blízkosti slévárny ateliér. Důležitým úkolem bylo sehnat i odpovídající mramorové dříky neboli sloupky, které ponesou bronzové hlavice. Jeden již je v Olomouci a pochází z doby tvorby Ariónovi kašny a druhý po dohodě s panem Theimerem objednáme v Itálii. Půjde o materiál podobný tomu, jaký je použit například na oltáři patronky města svaté Pavlíny,“ upřesňuje investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Rovněž pítka ponesou, stejně jako kašna z dílny Ivana Theimera na Horním náměstí, motivy legendy o řeckém básníku Arionovi zachráněném delfínem. Například na Horním náměstí se pítko vrátí před radnici do míst, kde již v minulosti býval umístěn zdroj pitné vody pro Olomoučany, tzv. křížová studna. „Jsem rád, že se nakonec podařilo najít kompromis na umístění pítek i s národním památkovým ústavem a obyvatelům a návštěvníkům města tak nabídneme možnost osvěžení především v parních letních měsících,“ dodává náměstek Žáček.

Jednání Rady města Olomouce se včera zúčastnil také olomoucký architekt a spolupracovník Ivana Theimera Pavel Pospíšil. Ten přislíbil, že by vše mělo být hotovo ještě v tomto roce. „Těší mne, že se spolupráce s olomouckým rodákem, respektovaným v uměleckém světě, blíží do úspěšné realizace,“ dodal náměstek Martin Major, který již dříve s umělcem o pítkách jednal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…