Olomouc: Okolí památníku osvobození Rudou armádou se více propojí s parkem

13.05.2017 8:34

Ještě letos by se měl dočkat oprav památník osvobození Rudou armádou na okraji Čechových sadů v sousedství Havlíčkovy ulice.

Olomouc: Okolí památníku osvobození Rudou armádou se více propojí s parkem
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Realizace počítá s restaurováním pískovcového pylonu, odlitím nových bronzových desek, demontáží zpevněných ploch i úpravou zeleně. „Návrh úprav okolí památníku spočívá v odstranění stávajících zpevněných ploch, které jsou ve špatném technickém stavu, a jejich nahrazení dlažbou s prorůstající trávou,“ popsal náměstek primátora Aleš Jakubec.

Autorem úprav okolí pomníku je architekt Lukáš Blažek a jeho kolega Jiří Finger. „Měl by se z něj stát doslova objekt v parku,“ uvedl svůj projekt Blažek. Počítá v něm se zatravněním okolí památníku, redukcí množství tisů i doplněním kvetoucích barevných keřů, například hortenzií.

Památník, zapsaný na seznam nemovitých kulturních památek, byl slavnostně odhalen v červenci 1945 a je jedním z prvních památníků osvobození postavených v Československu po druhé světové válce. Autorem návrhu je architekt Jaroslav Kovář mladší, novodobou úpravu okolí památníku, provedenou v 70. letech, projektoval architekt Zdeněk Štefka. Podle primátora Antonína Staňka není dnes nutné mít před památníkem velké seřadiště. „Navržené úpravy jsou adekvátní k důstojnému položení věnců, ale zároveň celé místo více prosvětlí a těsněji propojí s parkem,“ naznačil primátor Staněk.

„Ve spolupráci s velvyslanectvím Ruské federace jsme v těchto dnech dokončili i obnovu spojeneckého pohřebiště na hřbitově v Neředíně, spočívající v restaurování náhrobku důstojníků, ústředního památníku a společného hrobu 1 500 rudoarmějců. Celkem bylo investováno více než 1,8 milionů korun. Následovat budou další etapy, mimo jiné bude ke společnému hrobu umístěna deska s 1 000 známých jmen zde pochovaných vojínů,“ doplnil náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

O celkové náklady se bude dělit statutární město Olomouc a Ruská federace. Zatímco ruská strana uhradí 3,2 milionu korun za restaurátorské práce a bronzové odlitky, město vynaloží na terénní úpravy, výsadbu a zpracování projektové dokumentace 1,8 milionu korun. Restaurování by se mělo uskutečnit ještě letos, následné úpravy okolí památníku přijdou na řadu v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…