Olomouc: Pohledávky města narostly za poslední půlrok o čtyři miliony korun

24.01.2018 17:30

Více než 78 milionů korun dluží lidé statutárnímu městu Olomouc na poplatcích a pokutách k poslednímu prosinci roku 2017. Nejvíce - 28,9 milionu - činí poplatek za komunální odpad. Oddělení exekucí ke konci minulého roku evidovalo 17 140 pohledávek v celkovém objemu 38,8 milionu korun. Jedná se o více než 11 tisíc vymáhacích případů, protože u některých pohledávek je osoba dlužníka totožná.

Olomouc: Pohledávky města narostly za poslední půlrok o čtyři miliony korun
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Poplatky ze správních a rozhodovacích činností vymáhá statutární město Olomouc od ledna 2013 dvěma způsoby. Primárně řeší vymáhání oddělení exekucí ekonomického odboru, které přebírá pohledávky od jednotlivých odborů magistrátu,“ vysvětlil náměstek primátora Martin Major.

Počet zcela vymožených případů dosáhl ke konci loňského roku čísla 3 299, což představuje objem 7,8 milionu korun.

Oddělení exekucí zjišťuje informace o dlužnících ve vztahu k jejich zaměstnání, popřípadě pobírání příjmů postavených na roveň mzdy a současně informace o prostředcích na bankovních účtech těchto dlužníků. „Pokud takový majetek zjištěn není, jsou jednotlivé případy postupovány k vymáhání soudnímu exekutorovi. Vymáhání prostřednictvím soudního exekutora tak představuje sekundární způsob vymáhání uvedených pohledávek,“ doplnil náměstek Major.

Jen ve druhém pololetí loňského roku bylo předáno k vymáhání 2 139 pohledávek v celkovém objemu 4,8 milionu korun, což představovalo celkem 1 079 vymáhacích případů. Prostřednictvím oddělení exekucí bylo ve stejném období vymoženo 322 případů s výsledkem, který o čtyřicet tisíc korun přesáhl jeden milion korun.

Nejčastější je poplatek za komunální odpad

Za celý rok 2017 bylo předáno k vymáhání 3 122 pohledávek v objemu 8,1 milionu. Z 689 zcela vymožených případů za celý rok činila celková suma 2,2 milionu korun. Nejčastěji dává podnět k vymáhání dluhu městská policie, ekonomický odbor a odbor agendy řidičů a motorových vozidel.

V případě vymáhání prostřednictvím soudního exekutora je nejčastější pohledávkou poplatek za komunální odpad. Celkový objem z více než 15 tisíc pohledávek dosahuje 60 milionů korun.

Za druhé pololetí roku 2017 bylo exekutorskému úřadu předáno k vymáhání 331 nových pohledávek v celkovém objemu 2,7 milionu korun. Ve stejném období bylo prostřednictvím exekutora vymoženo 225 pohledávek a vyplaceno celkem 690 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…