Olomouc: Poplatek za odpad se v roce 2020 změní

25.12.2019 10:52

Po sedmi letech se v Olomouci mění výše poplatku za komunální odpad. Ze současných 660 korun na 816 korun. Návrh městské vyhlášky schválilo zastupitelstvo. Olomouc naposledy poplatek zvýšila v roce 2013.

Olomouc: Poplatek za odpad se v roce 2020 změní
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Poplatek za komunální odpad zohledňuje náklady města spojené se sběrem a svozem netříděného komunálního odpadu, které dosavadní výše poplatku nereflektovala. „Skutečné náklady na svoz komunálního odpadu jsou v přepočtu na obyvatele takřka o dvě stě korun vyšší, než byl dosavadní poplatek. Rozdíl dotuje město,“ objasnil náměstek primátora Otakar Bačák.

V přepočtu na osobu vychází nová sazba poplatku za produkci odpadu na 2,23 Kč za den. Ročně si tak Olomoučané připlatí o 156 korun více než dosud. Nová sazba je nastavena poměrně, aby byla dělitelná dvanácti. „Dává to možnost, aby občané, kteří se například během roku přistěhují do města, mohli zaplatit jen v poměrné výši, tzn. podle počtu měsíců, kdy jsou ve městě trvale přihlášeni,“ popsal náměstek Bačák.

Celkové náklady na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu v roce 2018 dosáhly částky 60 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …