Olomouc: Sezona ve městě bude mít akcent Rakouska

19.03.2024 10:32 | Tisková zpráva

Jako Rakouská sezona byl označen letošní rok v Olomouci. Rakouský akcent bude mít turistická sezona i kulturní události ve městě – od dnešního slavnostního zahájení až do speciálního představení Olomouce ve Vídni koncem roku.

Olomouc: Sezona ve městě bude mít akcent Rakouska
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Olomoučany i návštěvníky města čeká seznámení s rakouskou kulturou či gastronomií. V Olomouci se jedná o pátý rok, který odkazuje na partnerská města a sousední země. „Začali jsme slovenským rokem, pak přišel na řadu polský a maďarský. Vloni jsme měli díky výročí partnerství s Veenendaalem Nizozemský den. Původní orientaci na země uskupení V4 jsme ale letos rozšířili dále, protože Olomouc byla kdysi německy mluvícím městem a na Rakousko u nás existují stovky propojek,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek.

Na programu jsou letos výstavy, koncerty, workshopy, divadlo, film i společenské akce nebo návštěvy rakouských osobností spojených s Olomoucí. „Rakousku jsme se zatím příliš nevěnovali, protože tam nemáme partnerské město. Rakouskou sezonou to po kulturní stránce svým sousedům vynahradíme. Město bude v tomto případě fungovat spíše jako zastřešující organizace pro všechny aktéry, kteří rozvíjejí spolupráci s Rakouskem na všech možných úrovních,“ řekl náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák.

Ve městě již nyní probíhají výstavy, které představují Průmyslové muzeum císaře Františka Josefa v Olomouci nebo osobnost císařovny Marie Terezie jako významné reformátorky. Již se uskutečnily projekce filmů o Gustavu Klimtovi nebo autorské čtení rakouské spisovatelky Alex Beer.

Součástí dnešního slavnostního zahájení bude připomínka 180. výročí od založení slavného rakouského nakladatelství Hölzel Verlag v Olomouci. „Vernisáž panelové výstavy o Eduardu Hölzelovi s minikonferencí navštíví i pan Lukas Birsak, současný ředitel nakladatelství,“ podotkla vedoucí oddělení zahraničních vztahů magistrátu Hana Ederová. Olomoucký a vídeňský knihkupec a nakladatel Eduard Hölzel (1817–1885) patřil k významným postavám olomouckého společenského a kulturního života druhé poloviny 19. století. Ve svých 27 letech založil v říjnu 1844 na Horním náměstí obchod s knihami, uměním a hudebninami.

Na oficiální zahájení naváže Rakouská sezona dalšími programovými položkami, mezi nimiž bude i výstava rakouské umělkyně Reginy Alfery a fotografa Wolfganga Bara nebo uvedení filmu o Egonu Schielovi. Pomyslným vyvrcholením sezony bude Rakouský den 7. září na Horním náměstí. Na něj pak symbolicky naváže představení Olomouce významným hostům na českém velvyslanectví ve Vídni na Svatováclavských slavnostech.

Podle náměstka Ticháka není střídání sezon v Olomouci vázáno jen na země V4 nebo nejbližší sousedy. V budoucnosti se můžeme dočkat třeba i španělského či italského roku, nebo se naopak některý zopakuje. Hned příští bude slovenský a další finský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…