Olomouc čeká referendum o regulaci hazardu

11.12.2014 16:27

Možnost dát najevo svůj postoj k regulaci hazardu ve městě budou mít Olomoučané v referendu už tento pátek 12. prosince 2014.

Olomouc čeká referendum o regulaci hazardu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

O vyhlášení místního referenda na území Olomouce rozhodlo letos v září svým usnesením zastupitelstvo města. Pod návrh přípravného výboru na konání lidového hlasování se podepsalo celkem 8 175 oprávněných osob.

Hlasování v referendu o regulaci hazardu proběhne v pátek od 14:00 do 22:00 hodin v celkem 89 hlasovacích okrscích, které se shodují se stálými volebními okrsky ve městě. Hlasovací lístky dostanou lidé přímo v hlasovacích místnostech. „Osobou oprávněnou hlasovat v referendu je občan České republiky, který dosáhl v den jeho konání věku 18 let a je přihlášen k trvalému pobytu v Olomouci. To stejné platí i pro občany jiného členského státu Evropské unie, který je v den hlasování přihlášen k trvalému nebo přechodnému pobytu ve městě a je zapsán na základě své žádosti v dodatku stálého seznamu voličů,“ vysvětluje tajemník magistrátu Jan Večeř. „K dnešnímu dni je v dodatku ke stálému seznamu oprávněných osob evidováno celkem 29 občanů jiného členského státu EU a celkem 26 žádostí o hlasovací průkaz,“ doplňuje informace vedoucí odboru správních činnosti magistrátu Alena Daubnerová.

Hlasování proběhne v hlasovacích místnostech jako jsou lidé zvyklí při komunálních volbách. „Předtištěnou odpověď „ano“ nebo „ne“ na hlasovacím lístku oprávněná osoba označí křížkem v příslušném rámečku, vloží do úřední obálky a vhodí do hlasovací schránky,“ popisuje způsob hlasování tajemník Jan Večeř. Na zajištění řádného průběhu referenda se bude podílet více než 400 lidí. „Celkový počet členů v komisích, které budou čtyřčlenné, je 367 lidí. Přípravný výbor delegoval do okrskových komisí celkem 96 členů, přičemž 10 z nich se již omluvilo a v komisích nezasedne. Komise jsou tak z valné části složeny z lidí, které běžně sedí v komisích například při komunálních volbách,“ uvádí tajemník magistrátu Večeř. Náklady na konání místního referenda hrazené z rozpočtu města jsou předběžně odhadnuty na 1,4 milionu korun.

Poté, co se ve 22:00 hodin hlasovací místnosti uzavřou, začne sčítání. „Předpokládáme, že výsledek hlasování a platnost místního referenda bychom mohli znát do dvou hodin od uzavření hlasovacích místností,“ míní tajemník. K platnosti místního referenda je potřeba účasti alespoň 35 procent oprávněných osob.

V případě platnosti a závaznosti výsledků místního referenda připadá v úvahu jako jeden z kroků i změna obecně závazné vyhlášky, její konečná podoba bude záviset na rozhodnutí zastupitelů. „Výsledek místního referenda tak může pro vedení města představovat návod, jak k problematice hazardu přistupovat,“ uvádí primátor Antonín Staněk s poukazem na to, že rada města již nyní k problematice hazardu ustavila samostatnou pracovní skupinu. „Dobré řešení neexistuje, úplný zákaz by však například mohl vést ke vzniku nelegálních heren. Nicméně reálným řešením se již nyní jeví pokračování v nastoupeném trendu redukce hazardu ve městě. Pokud by však občané v referendu, které bude platné, rozhodli o zákazu, samozřejmě by město muselo učinit kroky, které z toho vyplývají,“ zdůrazňuje primátor.

Regulaci hazardu podpořilo zastupitelstvo města poprvé loni v únoru, kdy přijalo novou obecně závaznou vyhlášku o regulaci provozu sázkových her, loterií a jiných podobných her. Vyhláška podstatně omezila počet adres, na nichž se hazard provozuje a radní zasáhli také do podoby vzhledu výloh a poutačů v ulicích. Na základě platné vyhlášky se počet heren v Olomouci postupně snižuje, do konce letošního roku zůstane v povozu pouze 57 z původních 113 adres. „Minulé vedení města zvolilo strategii postupného vymístění heren z kritických lokalit s cílem omezit negativní jevy spojené s patologickým hráčstvím. Současně s tím jsme chtěli koncentrovat hazard do menšího počtu větších provozoven, kde je možná jejich důslednější kontrola,“ vysvětluje kroky radnice bývalý primátor Olomouce Martin Major.

Nové podmínky pro provoz hazardu v Olomouci může přinést také nově připravovaný loterijní zákon z dílny ministerstva financí.

Všechny informace k referendum najdete na www.olomouc.eu/mistni-referendum

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…