Olomouc opět rozzáří festival světla a videomappingu VZÁŘÍ

22.09.2014 16:10

Poslední zářijový týden se olomoucké ulice a zákoutí opět rozzáří živými paprsky světel. Fasády domů a paláců oživí díla vizuálních umělců, kteří pro festival VZÁŘÍ připravili projekce, komiksy i interaktivní animaci. Program letošního, již čtvrtého ročníku přehlídky se odehraje hned na několika místech Olomouce – ve Smetanových a Bezručových sadech, na Václavském náměstí, náměstí Republiky nebo na sídlišti v Rožňavské ulici.

Olomouc opět rozzáří festival světla a videomappingu VZÁŘÍ
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Festival VZÁŘÍ letos nabídne čtyři atraktivní instalace, několik tematicky příbuzných výstav a součástí programu je také přednáška o netradičních fenoménech vizuální kultury Fresh Eye na téma Obraz světla ve městě. Největší pozornost diváků se však již tradičně soustředí na projekce, které promění fasády olomouckých budov ve velká filmová plátna. Videomappingové animace a projekce si letos pro festival připravilo celkem sedm týmů.

Vůbec první takovou projekční plochou bude ve čtvrtek 25. září Arcidiecézní muzeum Olomouc. V rámci vernisáže výstavy světoznámého sochaře Ivana Theimera se na objektu někdejšího kapitulního děkanství odehraje příběh inspirovaný tvorbou tohoto olomouckého rodáka, autora například Ariónovy kašny. Tvůrcem projekce je student architektury brněnské VUT Jan Adamus. Za dalšími projekcemi se zájemci mohou vydat do Ztracené ulice, kde uvidí animované komiksy Tomáše Kopřivy, pohyblivé básně skupiny Chaosprowc nebo instalaci německé umělkyně Michaely Rotsch.

Hlavní a současně závěrečný večer festivalu pak pořadatelé směřují na náměstí Republiky, kde k projekci propůjčí fasádu budova Poštovního a telegrafního úřadu. Zde diváci zhlédnou projekty olomoucké výtvarné skupiny Lesmír, promluví k nim drzá komiksová postavička Fagi z divadla DNO nebo se mohou zúčastnit interaktivní projekce VJe ƒi??A, člena brněnského uskupení Hertz | Kunst-Plattform.

Letošní program nejstarší přehlídky svého druhu u nás zahrnuje i několik světelných instalací, které si lze prohlédnout v Lomené galerii (projekt Adély Szturc a Dosy Dosse) a v krytu civilní obrany v Bezručových sadech (instalace vizuální a zvukové performerky Lenky Morávkové). Jednodenní multimediální instalace bude k vidění také ve Smetanových sadech u jezírka, konkrétně se jedná o projekt Nukleus umělecké skupiny Napříč.cz.

VZÁŘÍ je sice vizuální festival, ale od svého vzniku jeho organizátoři myslí také na lidi s poškozením zraku. Proto od svého vzniku v roce 2011 podporuje olomoucké Tyflocentrum, které pomáhá lidem s tímto hendikepem. Návštěvníci výstavy (Ne)viditelná Olomouc mohou zprostředkovaně, díky doprovodnému komentáři prožít reprízy videomappingových projekcí. Vernisáž této výstavy proběhne v úterý 23. září 2014.

Festival v loňském roce navázal spolupráci s Nadačním fondem Českého rozhlasu a projektem Světluška, který opět do Olomouce přiveze Kavárnu POTMĚ. To je kavárna, kde světlo nenajdete, ale zato si v ní můžete od čtvrtka 25. do soboty 27. září vychutnat černočernou kávu.

Součástí festivalu VZÁŘÍ je tradičně i hudební program. Ten letos naplní čtvrteční koncert skupin Bunny Klub (od 20 hodin) a My Name Is Ann! (od 21 hodin) ve Smetanových sadech a sobotní show kapely 100°C v Jazz Tibet Clubu (od 21.30 hodin) spojená s vyhlášením výsledků.

Co je Fresh Eye? Fresh Eye je cyklus přednášek o tradičních i netradičních fenoménech vizuální kultury. Dává prostor mladým teoretikům, umělcům, kurátorům a žurnalistům. Jako jediný dramaturgický koncept v českém kulturním prostředí se zaměřuje na oblast vizuálních studií. Funguje nejen jako místo setkávání mladých lidí, ale také jako neformální prostor pro diskuzi a vzdělávání.

Podrobný program festivalu naleznete na stránkách www.vzari.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…