Opava: Nalezená kola poslouží dětem v Gambii

07.09.2015 7:29

Opavská radnice věnuje kola, která skončila ve ztrátách a nálezech, pro potřeby společnosti Kola pro Afriku.

Opava: Nalezená kola poslouží dětem v Gambii
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„Zvažovali jsme, jak kola, o která se během zákonné lhůty nikdo nepřihlásil, nejefektivněji využít a napadla nás tato iniciativa. Celkem evidujeme 72 kol, které momentálně skladujeme v Dukelských kasárnách. Devět z nich je ve vyhovujícím stavu, dalších třiačtyřicet je určeno k opravě,“ uvedl tajemník magistrátu Tomáš Elis a dodal, že dvacet kol je pak určeno ke šrotu či na náhradní díly.

Kola, která nevyhovují požadovaným parametrům, se v září předají společnosti Kola pro Afriku, která je nechá opravit a následně prodá. Na opravě kol se podílí převážně pracovníci z centrálního skladu v Ostravě Koblově a vězni. Výtěžek z prodeje, stejně jako výtěžek ze šrotovného, je použit na přepravu kol v rámci České republiky i dále do Gambie.

Díky iniciativě Kola pro Afriku jezdí v Gambii na kolech z České republiky od počátku projektu v roce 2012 již téměř čtyři tisícovky dětí z pětačtyřiceti škol. Každá škola navíc dostává ke kolům i velké množství náhradních dílů a nářadí.

Město chtělo zorganizovat také veřejnou sbírku, do které by mohli přispět i občané. Společnost Kola pro Afriku však sbírku dočasně uzavřela a další kola začne sbírat až na jaře příštího roku.

„Pokud bude ze strany společnosti zájem, určitě veřejnou sbírku uspořádáme,“ uvedla mluvčí magistrátu Lada Dobrovolná s tím, že občané by byli o konání sbírky včas informováni prostřednictvím médií včetně Hlásky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

11:33 Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

V okolí zimního stadionu budou rozmístěny hlídky, které budou řídit dopravu i pohyb osob