Opava: Den Země nabídne hmyzí hotel i recy věci

27.03.2024 22:09 | Tisková zpráva

Svátek Země si připomeneme na několika akcích věnovaných životnímu prostředí. Nejvíce bude rezonovat na oslavě na náměstí Osvoboditelů v neděli 21. dubna.

Opava: Den Země nabídne hmyzí hotel i recy věci
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Bohatou nabídku aktivit připravily místní školy, včelaři, zahradníci, lesníci, přírodovědci, záchranné stanice i odpadáři. Děti potěší řada tvůrčích dílniček, pokusy a soutěže, stloukání hmyzích hotelů, výroba ozdob a hudebních nástrojů z přírodnin, ukázky řemesel či prohlídky popelářských vozů. Dospělí mohou navštívit poradnu odboru životního prostředí a odborníky z praxe. Na pódiu vystoupí dětské taneční a pěvecké soubory. Chybět nebudou domácí dobroty a výrobky místních producentů.

Speciálně pro děti je určen swap hraček, který pořádá CZŠ sv. Ludmily. Děti mohou na jejich stanoviště donést hračku nebo stavebnici, se kterou si už nehrají, ale stále je pěkná, funkční a někomu může udělat radost. Za ni si pak mohou vybrat hračku jinou, případně si další za symbolický příspěvek koupit. Výtěžek a zbylé hračky budou předány humanitární organizaci ADRA, která pomáhá lidem v nouzi.

Na oslavě odstartuje nová opavská hledačka neboli questing, která vychází z právě aktualizované Ekomapy. Úkoly vás zavedou k místním producentům, opravnám a bazarům ve městě. Trasa odstartuje na stanovišti organizace Za Opavu, kde budete moci do připravené mapy města přidat své body anebo se vyfotit ve fotokoutku.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41442 lidí

Letošní program na náměstí navíc rozšíří i akce zaměřená na recyklaci elektra. Každý, kdo na místo donese drobný vysloužilý elektrospotřebič, za něj získá malý dárek od společnosti Elektrowin. Děti si mohou zasoutěžit na nafukovadle, zatímco pro dospělé jsou připraveny užitečné informace.

„Aktuální ožehavé téma změn počasí a klimatu probereme s odborníky České televize, meteorologem Michalem Žákem a publicistou Danielem Tichým. Ti ve svých dokumentárních sériích mapují dopady změn klimatu a úspěšná řešení z energetiky, dopravy, zemědělství či odpadového hospodářství,“ vyzdvihla Kateřina Durčáková, koordinátorka EVVO odboru školství opavského magistrátu s tím, že při besedě v Knihovně Petra Bezruče se budou společně hledat odpovědi na otázky, jaké výzvy nás čekají a proč je tak složité předpovídat počasí.

Zájemce čeká také několik exkurzí – za obojživelníky na Raduňský mokřad, za ptáky do Městských sadů, a nejen za rostlinami do přírodní rezervace Hvozdnice. Zvláště pro rodiny s dětmi je připravena badatelská přírodovědná výprava do okolí Stříbrného jezera. Své brány pro návštěvníky otevře Čistírna odpadních vod a třídicí linka odpadů v Technických službách.

Oblíbená stezka Střediska volného času v parcích v centru města se letos zaměří na hrdiny pouští a hor – velbloudy a lamy, kteří lidem pomáhají přežít v extrémních podmínkách. Základní škola B. Němcové zve děti na průzkum světa hmyzu pod našima nohama. A v Mateřské škole Šrámkova budou předškoláci se svými rodiči snít svůj tropický sen – výtěžek z akce věnují na chov želvy v ZOO Ostrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…