Ostrava: Bohatství nemocnice spočívá v lidech

06.02.2015 12:20

Nově jmenovaný ředitel Městské nemocnice Ostrava Jaroslav Lux představil novinářům svou vizi řízení nemocnice. Přítomný náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák považuje nemocnici za „rodinné stříbro města“ a ujistil, že zřizovatel nemá záměr nemocnici v žádném případě privatizovat.

Ostrava: Bohatství nemocnice spočívá v lidech
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Nově jmenovaný ředitel má silný mandát zřizovatele. Město vyjadřuje instituci plnou podporu a chce, aby zajišťovala kvalitní zdravotnické služby, byla ekonomicky rentabilní, měla transparentní hospodaření a dobré mezilidské vztahy uvnitř organizace i k pacientům a veřejnosti.

Ředitel Lux, který má dlouholeté zkušenosti z řízení podobných i větších zařízení, shrnul tyto cíle do definice „přátelská a přívětivá nemocnice“. Vyzval všechny pracovníky nemocnice ke společnému úsilí. Podle jeho slov je nemocnice „nemocná“ v hospodářsko-ekonomické oblasti, cílem do nejbližších let je proto hospodářsko-ekonomická prosperita, což je v podmínkách ČR náročné.

Oba představitelé se však shodnou, že je na čem stavět – městská nemocnice má řadu kvalitních odborníků, udržení i zvýšení úrovně léčebné péče by nemělo být problémem. „Nemocnice má po stránce odborné dobrou pověst, její bohatství spočívá právě v lidech – odbornících, budeme je motivovat k další aktivitě,“ doplnil náměstek Pražák.

Ředitel Lux tak bude stavět na fundovanosti zdravotníků, ale manažersky se musí nemocnice přizpůsobit požadavkům trhu. V současnosti vede rozhovory s náměstky a dalšími vedoucími pracovníky, potřebuje zavést nový řád a oddělit například obchodní a provozní záležitosti od práce zdravotního personálu. Konkurzy na posty primářů neplánuje, ale bude sledovat pracovní výsledky personálu. Nový ředitel mluvil také s odboráři, i od nich očekává nové podněty a nápady.

Nemocnici čeká řada dalších rekonstrukcí, v oblasti investic chce proto město podle náměstka Pražáka pomoci novému řediteli určitou formou instituce ve spolupráci, která však musí být zcela transparentní. Spolupráci a cenné zkušenosti v prvních měsících působení nabídl Jaroslavu Luxovi někdejší ředitel městské nemocnice František Jurek, což ředitel Lux velmi přivítal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…