Ostrava: Děti si díky Fajnemu školnímu bistru pochutnaly na čtyřchodovém menu

16.10.2019 10:04

Ostravský magistrát chce zlepšit stravovací návyky žáků projektem Fajne školní bistro. Dnes poprvé děti ochutnaly pokrmy, které jim se školními kuchařkami připravil šéfkuchař David Valíček z Food Atelieru z Dolní oblasti Vítkovice.

Ostrava: Děti si díky Fajnemu školnímu bistru pochutnaly na čtyřchodovém menu
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Školáky ze Základní školy I. Sekaniny v Porubě čekalo v jídelně překvapení. Šéfkuchař David Valíček jim spolu s kuchařkami naservíroval hned čtyři různé pokrmy. Porce byly samozřejmě menší. Děti si pochutnaly si na trhaném masu s restovaným zelím a pečeným bramborem s pažitkovým smetanovým krémem, domácím cheeseburgru s hranolky, bermudském rybím karbanátku a luštěninovém salátu s kukuřicí. Pokrmy pak hodnotily známkami.

„Viděla jsem hodně jedniček. S dnešním Fajnovym školním bistrem jsem spokojena. Kuchařky byly při výdeji jídla nadšené. Celý den skvěle zvládly. Dnes, protože vařily čtyři jídla, jim kromě Davida Valíčka pomáhali i studenti středních gastronomických škol,“ řekla náměstkyně primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová. „Ptala jsem se samozřejmě dětí a ty mi říkaly, že jim moc chutnalo. Dnešní akce je pilotní projekt, jedná se ale o systematickou práci. Chceme pozitivně motivovat kuchařky, aby si vyzkoušely, že náš projekt není neuskutečnitelný a aby postupně měnily složení pokrmů tak, aby byly zdravé i chutné,“ dodala náměstkyně Andrea Hoffmannová.

„Práce nám krásně šla, kuchařky jsou velmi šikovné a udělaly kus práce,“ usmíval se šéfkuchař David Valíček poté, co s kuchařkami uvařil a vydal 600 porcí. „V naší školní jídelně vycházíme ze spotřebního koše a zabýváme se i nutričními doporučeními. Děti si zvykly i na saláty. Vymýšlíme nové recepty. Samozřejmě k nejoblíbenějším jídlům patří řízek, špagety nebo srbské rizoto, avšak dětem chutná i špenát nebo koprovka s vejcem a bramborem. Dokonce si chodí přidávat, když máme rybu,“ potvrdila vedoucí školní jídelny Renáta Wajsrová.

Dohlíží i krajská hygienická stanice

Na kvalitu stravy dohlíží i krajská hygienická stanice. „Zaměřujeme se na spotřební koš a plnění nutričních doporučení, na zařazování ovoce a zeleniny. Komunikujeme s jídelnami. S tepelně upravenou zeleninou není problém, ale bojujeme s nedostatkem čerstvé zeleniny a nevidíme často zařazování salátů nebo zeleninové oblohy. Jsme proto rádi, že máme ve městě Ostravě partnera, který nám v tomto úkolu pomáhá a ukazuje jednu z cest ke zdravé stravě. Bereme to jako velkou pomoc,“ byla potěšena vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých Michaela Remešová. Projekt Fajne školní bistro se dotkne stravování v ostravských školních jídelnách na většině ostravských základních škol. Město jím přispěje ke zlepšení stravovacích návyků žáků.

Projekt je inspirován populárním televizním pořadem o vaření. Šéfkuchař David Valíček navštíví vybrané školní jídelny a kuchařkám a personálu v kuchyni pomůže s organizací, přípravovou pokrmů a jejich servírováním. Děti dostanou degustační menu a oznámkují jednotlivé pokrmy. David Valíček se stejně jako kuchařky ze školních jídelen musí vejít do norem a tabulek, které nastavují cenu jídla. Cena jedné porce nesmí překročit částku 34 korun a při přípravě pokrmů musí respektovat nutriční doporučení. Projekt je hrazen z rozpočtu města Ostravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…