Ostrava: Festival bezpečnosti vypukne už za týden

22.05.2018 13:01

Festival bezpečnosti 2018 s atraktivním programem pro kluky i holky všeho věku se uskuteční ve středu 30. května v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Po úspěšném prvním ročníku, který se konal v loňském roce, pořadatelé očekávají letos daleko větší zájem veřejnosti.

Ostrava: Festival bezpečnosti vypukne už za týden
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Loni jsme akci zaměřili hlavně na veřejnost. Letos jsme mírně změnili koncepci a na dopoledne jsme pozvali i základní a střední školy. Celý program jsme koncipovali tak, aby byl zajímavý pro širokou veřejnost a byl přínosem nejen pro žáky a studenty, ale aby na něm našly poučení a zábavu zejména rodiny s dětmi,“ prozradila Simona Guzdková, výkonná manažerka Bezpečnostně technologického klastru, který je pořadatelem této zábavně naučné akce.

Svou techniku, vozový park, ale i ukázky činnosti předvede Armáda ČR, Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, Policie ČR, Městská policie Ostrava, Zdravotnická záchranná služba, OKD - Hlavní báňská záchranná stanice, ale také například Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, Lékařská fakulta Ostravské univerzity, ale i střední školy a další organizace a instituce, které se zabývají bezpečností. K mimořádně akčním budou nepochybně patřit ukázky záchrany z výšky v provedení lezeckých specialistů z hasičského záchranného sboru, výcviku a zásahu služebních psů městské policie, či letu a využití dronu při zajišťování bezpečnosti. Požární útok předvedou dobrovolní hasiči z Ostravy – Zábřehu a bude-li horko, tak zajistí také vodní osvěžení návštěvníků.

„Festival nabídne program pro odbornou a laickou veřejnost. Zábavnou formou chce problematiku bezpečnosti představit především dětem a mládeži, přiblíží pojmy jako safety nebo security, upozorní na nejnovější projekty zabývající se bezpečností, představí možnosti vzdělávání v tomto perspektivním oboru a posílí vztah hlavně mladých návštěvníků k technickému vzdělávání, tak potřebnému v našem kraji,“ vyjmenoval prezident pořádajícího klastru Miloš Kvarčák.

Moravskoslezský kraj bezpečnostní složky významně podporuje

Záštitu nad festivalem převzali senátor Zdeněk Nytra, zmocněnec vlády pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský Jiří Cienciala, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, primátor Ostravy Tomáš Macura a Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje.

„Když se lidí ptáme, co by se v Moravskoslezském kraji mělo zlepšit, aby se tu cítili opravdu spokojeně, zmiňují velmi často bezpečnost. Proto jsem rád, že u nás vznikl festival, který občanům ukáže, že jsou naši profesionálové na opravdu vysoké úrovni a že disponují špičkovou moderní technikou. Moravskoslezský kraj bezpečnostní složky významně podporuje, například minulý měsíc jsme předali krajské záchrance zásahová vozidla v hodnotě přes 24 milionů korun, policii jsme poskytli přes 15 milionů nejen na techniku, ale i na preventivní akce, investujeme i do našich hasičů tak, aby se občané kraje cítili opravdu bezpečně,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Program pro veřejnost se bude odehrávat od 9 do 18 hodin v prostoru před multifunkční halou Gong v Dolní oblasti Vítkovice. V dopoledních hodinách se v sále Malého světa techniky U6 bude konat kulatý stůl s názvem Současnost a budoucnost bezpečnosti Moravskoslezského kraje, určený pro odborníky, vzdělávací, výzkumné i státní instituce, představitele samosprávy i neziskové organizace.

Vstup na festival je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…