Ostrava: Ostravica má šanci na záchranu

07.02.2016 16:57

Stará Aréna u Masarykova náměstí hostila první únorovou středu debatu zástupců města, odborníků a veřejnosti na téma bývalého módního domu Textilia-Ostravica. Pořadatelé ze spolku Lauby ji nazvali Hra na Ostravici v roce 2016. Mezi pozvanými hosty nechyběl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Ostrava: Ostravica má šanci na záchranu
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Předseda spolku Lauby Jan Becher přivítal také hlavního architekta města Cyrila Vltavského, zástupkyni vedoucího katedry stavebních hmot a digitalizace staveb Fakulty stavební VŠB-TUO Barbaru Vojvodíkovou, Jiřího Piskoře z Agentury pro regionální rozvoj a Daniela Zemana z RME Czech, s. r. o.

Posledně jmenovaný jako společník vlastníka objektu Nikose Baborase a šéf projektu Ostravica 2020 přiblížil zcela zaplněnému sálu Staré Arény představy majitelů o budoucím využití objektu. Cílem je uskutečnit přeměnu Ostravice na multižánrové kulturní a vzdělávací centrum, jehož základem bude hudební sál pro až 500 diváků, využívající vysoký strop budovy, ochozy pater, unikátní schodiště a další původní stavební prvky. Další prostory by mohly sloužit jako kluby, dílny, zkušebny, sály pro malá divadla, artové kino aj. Podle Zemana by se z Ostravice mělo stát znovu „dobré místo“ tak, jak na něj vzpomínají rodiče a prarodiče dnešních mladých Ostravanů. Majitelé neberou záchranu Textilie-Ostravice jako investiční příležitost, jejich záměry jsou ryze nekomerční.

Primátor Tomáš Macura zdůraznil, že město i on osobně podpoří smysluplné využití zchátralých budov v centru Ostravy. Vzhledem k tomu, že konkrétní prezentace projektu se i pro něj stala poměrně čerstvou novinkou, nechtěl se pouštět do jejího detailního hodnocení. „Určitě se shodujeme v tom, že není jiné cesty než nekomerční využití Ostravice. Konečná podoba objektu musí v městském prostoru plnit svou funkci, být kompatibilní s už existujícími institucemi,“ dodal Macura.

Organizátorům se do Staré Arény podařilo přilákat především mladé lidi. Logicky tak debatní večer proměnili v názorový a tvůrčí workshop, který jistě přinesl řadu podnětů pro majitele Ostravice, město, stavaře, architekty i pro ně samotné. Vždyť spolek Lauby v roce 2014 vlastně vznikl jako reakce na neutěšený stav objektu a změnu majitele.

Pokud se chcete dozvědět více o záměrech společnosti RME Czech, ale třeba také něco o historii a současnosti budov na křižovatce ulic Nádražní a 28. října v centru Ostravy navštivte webové stránky www.ostravica2020.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

16:14 Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

Vítězné projekty loňského úvodního ročníku participativního rozpočtu nazvaného Vaše Kroměříž se blíž…