Ostrava: Partnerská dohoda mezi městy Ostrava a Abomey podepsána

04.03.2012 18:00

První březnový pátek navštívila Radnici města Ostravy delegace, kterou vedl ministr životního prostředí, lidských sídel a urbanizace Beninské republiky Blaise Onésiphore Glele Ahanhanzo. Vzácného hosta ze středozápadní Afriky přijal náměstek primátora města Ostravy Martin Štěpánek. Setkání se zúčastnili náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a vedoucí zahraničního oddělení Kanceláře primátora Zdeněk Sladovník.

Ostrava: Partnerská dohoda mezi městy Ostrava a Abomey podepsána
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Náměstek primátora Martin Štěpánek v úvodu jednání seznámil africké hosty s historií města, kdysi založeného na síle těžkého průmyslu, především hornictví a ocelářství, dnes se orientujícího spíše na lehký průmysl, elektrotechniku a obory úzce spolupracující s výzkumem a vysokým školstvím. Ministr Blaise O. Glele Ahanhanzo připomněl svou dva roky starou návštěvu Ostravy, ještě v pozici starosty Abomey, čtvrtého největšího města Beninu. Při jednání s primátorem města Ostravy Petrem Kajnarem se tehdy zrodila myšlenka na těsnější spolupráci obou měst. Letošní návštěvu označil člen kabinetu Beninské republiky za významný krok v rozvoji vztahů obou zemí, měst Ostravy a Abomey. V jejím průběhu se setkal s ministrem pro životní prostředí Tomášem Chalupou, jednal na ministerstvech zahraničí, průmyslu a obchodu, pro regionální rozvoj, školství, mládeže a tělovýchovy, zemědělství, na Hospodářské komoře ČR, navštívil Brno a Ostravu.

Na závěr setkání v Radnici města Ostravy podepsali náměstek primátora Martin Štěpánek a ministr Blaise O. Glele Ahanhanzo dohodu o partnerství mezi statutárním městem Ostrava a městem Abomey. Obě strany se v ní zavazují rozvíjet spolupráci s cílem vzájemné podpory hospodářského, společenského a kulturního rozvoje. Bude se týkat zejména sdílení informací, znalostí a zkušeností v oblastech: urbanismu a regenerace města, strategického plánování, podpory podnikání, ochrany životního prostředí, činnosti samosprávných orgánů, vzdělanosti a kultury, cestovního ruchu, sportu apod. Zastupitelstvo města Ostravy dohodu schválilo již v říjnu 2010.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …