Ostrava: Partnerská dohoda mezi městy Ostrava a Abomey podepsána

04.03.2012 18:00

První březnový pátek navštívila Radnici města Ostravy delegace, kterou vedl ministr životního prostředí, lidských sídel a urbanizace Beninské republiky Blaise Onésiphore Glele Ahanhanzo. Vzácného hosta ze středozápadní Afriky přijal náměstek primátora města Ostravy Martin Štěpánek. Setkání se zúčastnili náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a vedoucí zahraničního oddělení Kanceláře primátora Zdeněk Sladovník.

Ostrava: Partnerská dohoda mezi městy Ostrava a Abomey podepsána
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Náměstek primátora Martin Štěpánek v úvodu jednání seznámil africké hosty s historií města, kdysi založeného na síle těžkého průmyslu, především hornictví a ocelářství, dnes se orientujícího spíše na lehký průmysl, elektrotechniku a obory úzce spolupracující s výzkumem a vysokým školstvím. Ministr Blaise O. Glele Ahanhanzo připomněl svou dva roky starou návštěvu Ostravy, ještě v pozici starosty Abomey, čtvrtého největšího města Beninu. Při jednání s primátorem města Ostravy Petrem Kajnarem se tehdy zrodila myšlenka na těsnější spolupráci obou měst. Letošní návštěvu označil člen kabinetu Beninské republiky za významný krok v rozvoji vztahů obou zemí, měst Ostravy a Abomey. V jejím průběhu se setkal s ministrem pro životní prostředí Tomášem Chalupou, jednal na ministerstvech zahraničí, průmyslu a obchodu, pro regionální rozvoj, školství, mládeže a tělovýchovy, zemědělství, na Hospodářské komoře ČR, navštívil Brno a Ostravu.

Na závěr setkání v Radnici města Ostravy podepsali náměstek primátora Martin Štěpánek a ministr Blaise O. Glele Ahanhanzo dohodu o partnerství mezi statutárním městem Ostrava a městem Abomey. Obě strany se v ní zavazují rozvíjet spolupráci s cílem vzájemné podpory hospodářského, společenského a kulturního rozvoje. Bude se týkat zejména sdílení informací, znalostí a zkušeností v oblastech: urbanismu a regenerace města, strategického plánování, podpory podnikání, ochrany životního prostředí, činnosti samosprávných orgánů, vzdělanosti a kultury, cestovního ruchu, sportu apod. Zastupitelstvo města Ostravy dohodu schválilo již v říjnu 2010.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…