Ostrava: Výše poplatku „za odpad“ se nemění

25.02.2016 10:45

Platební morálka Ostravanů, pokud jde o hrazení poplatků za svoz komunálního odpadu, je relativně dobrá. Hodnota nedoplatků za loňský rok sice dosáhla úctyhodné výše téměř 4 milionů korun, avšak při celkovém objemu plateb na úrovni 130 milionů je to v podstatě přirozené. Informovala o tom náměstkyně primátora pro oblast financí a rozpočtu Iveta Vozňáková.

Ostrava: Výše poplatku „za odpad“ se nemění
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Celkem měli Ostravané zaplatit městu v roce 2015 na poplatcích „za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů“ více než 129 401 tisíc korun. Uhradili něco málo přes 125 411 tisíc korun, čili o téměř 4 miliony korun méně. Celková výše nedoplatků evidovaná městem tak vzrostla z asi 134 742 tisíc korun na konci roku 2014 na 138 732 tisíc korun v roce 2015. V procentuálním vyjádření to představuje nárůst o 2,96 %, což je druhý nejlepší výsledek za posledních 10 let. O jednu setinu procenta nižší byl nárůst celkové výše nedoplatků pouze ve srovnání let 2011 a 2012, na druhou stranu mezi lety 2005 a 2006 poskočila celková hodnota nedoplatků o 25,04 %.

Relativně příznivý výsledek v placení poplatků „za odpad“ byl loni dosažen i přesto, že město opět nerozesílalo tradiční papírové složenky. „Zasloužila se o to především informační kampaň v tisku a hlavně elektronických médiích, během které jsme rozeslali například emaily na 14 tisíc elektronických adres,“ uvedla náměstkyně Vozňáková s tím, že pro letošní rok se připravuje další rozšíření možností platby pomocí elektronických médií. Ve spolupráci s bankou by měla být vytvořena platební brána, pomocí které bude možné zaplatit poplatek například platební kartou.

Celkem město loni zaplatilo společnosti OZO za svoz a likvidaci komunálních odpadů zhruba 168 milionů korun, to znamená o 53 milionů více, než vybralo na poplatcích. Přesto výše poplatku, která je už deset let stejná, se nebude měnit ani pro letošní rok. Činí 498 korun na osobu a rok a je ho třeba uhradit do konce června. „Nechceme zatěžovat občany města zvyšováním plateb a současně chceme ocenit jejich odpovědný přístup k třídění odpadů,“ řekla Iveta Vozňáková.

Podrobnosti k poplatku „za odpad“ na https://esmo.ostrava.cz/cs/uzivatelska-sekce/informace-o-platbe-poplatku-za-komunalni-odpad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.