Otrokovice: Místo starého topolu bude vysazen strom svobody

29.04.2018 15:55

V Kvítkovicích na ulici K. H. Máchy rostl mohutný vysoký topol bílý. Z důvodu zhoršeného zdravotního stavu musel být pokácen. Jeho odlamující se větve byly ohrožením pro vozidla či kolemjdoucí. Místo něj bude letos vysazena lípa srdčitá, strom české státnosti, která bude symbolizovat 100 let české státnosti.

Otrokovice: Místo starého topolu bude vysazen strom svobody
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Topol byl mohutný strom s řídkou, ale rozložitou korunou. I když rostl v poměrně dobrých stanovištních poměrech, jeho zdravotní stav byl významně zhoršený. „Topoly jsou rychle rostoucí avšak krátkověké dřeviny, jejich mýtní věk je 30 let. Mají křehké dřevo, a čím jsou starší, tím jsou náchylnější k lámání,“ vysvětlila Marie Zahradníčková z odboru rozvoje města, která má na starosti zeleň v našem městě.

V posledních letech docházelo u kvítkovického topolu k častému vylamování větví, a proto byly některé větve odřezány. Na podzim loňského roku se vysoko v  koruně  vylomila poměrně silná větev. V místě odlomení bylo zřejmé zabarvení  dřeva, které signalizuje šířící se hnilobu dřeva. „Na základě zkušeností bylo zadáno zpracování odborného znaleckého posudku, který byl vyhotoven koncem loňského roku. Účelem posudku bylo zhodnotit stav stromu s hlavním zaměřením na jeho další perspektivu a provozní bezpečnost. Kromě vizuálního posouzení stavu stromu byla pro průzkum rozsahu skrytých defektů kmene využita diagnostická přístrojová metoda šetření pomocí zvukového tomografu. Výsledek posudku byl dodán s doporučením pokácení stromu z důvodu nevyhovující provozní bezpečnosti. Domnívám se, že pokud máme v rukou takový posudek, bylo by krajně nezodpovědné ponechat strom na místě,“ popsala Marie Zahradníčková.

V říjnu letošního roku uplyne 100 let od vzniku republiky. Podzimní čas je k výsadbě stromů ten nejvhodnější. K této příležitosti budou v Otrokovicích vysazeny tři jubilejní stromy na vytipovaná místa. Každá část Otrokovic – Kvítkovice, Střed, Bahňák tak bude mít od letošního podzimu svou lípu srdčitou, která bude připomínat toto významné výročí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…