Otrokovice: Přijďte si zasadit strom, registrovat se můžete již nyní

09.10.2023 16:14 | Tisková zpráva

Strávit společný čas, mít společné zážitky, a především udělat něco pro přírodu, to je cíl akce Sázíme budoucnost, do níž se již čtvrtým rokem zapojuje i město Otrokovice. Letos se budou stromy sázet v sobotu 21. října 2023 pod tělesem dálnice na Újezdech za ulicemi Hložkova a Milíčova.

Otrokovice: Přijďte si zasadit strom, registrovat se můžete již nyní
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Letos je připraveno 42 stromů, ale také 327 listnatých keřů. „Čeká nás velký úkol, proto srdečně zveme k účasti širokou veřejnost, která nám s výsadbou pomůže a zároveň si tak může užít příjemný čas v přírodě,“ vyzvala starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Mezi 21 ovocnými stromy určenými k výsadbě lidé najdou staré odrůdy jabloní, hrušní, švestek i višní. Se stejným množstvím se počítá i u neovocných stromů, kde nebudou chybět jasany, lípy, javory, duby, břízy a další. Zatímco ovocné odrůdy budou lemovat polní cestu, neovocné stromy i keře pomohou s odcloněním od dálnice.

Stromy budou lidé sadit do předem vyhloubených jam. K dispozici pak budou mít výživové tablety a nářadí, aby strom zasadili. Poté jej opatří jedinečnou zalaminovanou cedulkou se jménem nebo jiným označením, díky které poznají svůj strom mezi ostatními i po delší době. Cedulka je vydávána na základě registrace.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36152 lidí

„Tato akce je určena především pro rodiny s dětmi. Vše je předem připravené, proto se lidé nemusí bát, že by některý úkon spojený s výsadbou nezvládli. Je důležité našim dětem ukázat, že nám není lhostejné životní prostředí kolem nás, a aktivně je do výsadby stromů zapojit. Doufám, že za pár let se s hrdostí budou dívat na to, jak stromy vyrostly a budou rády, že si svůj strom mohly vysadit,“ věří starostka města Hana Večerková.

Výsadba dřevin mimo les je opatřením pro adaptaci ekosystému na změnu klimatu. Dřeviny a stromořadí vytváří samy o sobě drobné krajinné úseky, které se pak stávají útočištěm pro další živočichy. Současně dotvářejí komplex zelené infrastruktury a pomáhají zpomalování odtoku povrchové vody.

Plánovaná výsadba zeleně navazuje na další aktivity města Otrokovice v oblasti životního prostředí a je v přímém souladu s navrženým opatřením Akčního plánu ochrany ovzduší. Městu se podařilo na tuto akci získat dotaci ve výši 250 tisíc korun z Evropské unie v rámci programu Next Generation EU. Celkové náklady na výsadbu jsou bezmála 300 tisíc korun.

Připojte se i vy k iniciativě SÁZÍME BUDOUCNOST a zasaďte budoucnost svých dětí, vnuků, rodných obcí, krajiny a domova, které máte rádi. Učme svým příkladem děti lásce k přírodě a ekologii.

Zájemci o výsadbu se mohou zaregistrovat do 13. října na e-mailu jirankova@muotrokovice.cz, a poté přijít v sobotu 21. října mezi 8. a 11. hodinou na určené místo. Pro všechny účastníky je zdarma zajištěno drobné občerstvení a dárek pro děti. Připraveno je také opékání špekáčků.

Stromy budou financovány z Národního plánu obnovy, který je financován v rámci Next Generation EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…