Pardubice: Baby boom školy nezaskočí

15.03.2012 10:38

Pardubické základní školy v současné době vzdělávají 7142 dětí. V následujících letech bude žáků přibývat, neboť do škol nastupují silné ročníky, které v předchozích letech „přinutily“ město k rozšiřování kapacity školek.

Pardubice: Baby boom školy nezaskočí
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

V základních školách nedostatek míst nehrozí, jejich kapacita je naplněna zhruba ze tří čtvrtin. Rezervy má prakticky každá škola ve městě, s výjimkou školy ve Studánce, do níž se tradičně hlásí nejvíce dětí.

„V letech 2005 až 2009 se počty dětí nastupujících povinnou školní docházku pohybovaly kolem 800 ročně. Od roku 2010 jich přibývá, loni už jich bylo 873. Školy jsou ale na příchod silných ročníků připraveny,“ řekl Tomáš Zelený z oddělení školství pardubického magistrátu. Výjimkou je ZŠ Studánka, jejíž kapacita je naplněna a letos při zápisu musela 29 dětí odkázat na jiné ZŠ v okolí, neboť může otevřít pouze tři první třídy.

Nejvíce prvňáčků přivítá v září ZŠ npor. Eliáše v Polabinách. Tato největší základní škola v Pardubicích letos, jako jediná ve městě, otevře čtyři první třídy a přijme všechny děti, které se sem hlásily. Škola, která prošla v loňském roce rozsáhlou rekonstrukcí, zvládne nápor dětí i v dalších letech, stejně jako další dvě základní školy v největším pardubickém sídlišti i ostatní školy ve městě.           

Pardubice po roce 1989 kvůli úbytku dětí zrušily tři základní školy. V současné době jsou zřizovatelem 17 základních škol s celkovou kapacitou téměř 10.000 míst. V posledních dvou letech přichází k zápisu více než 1000 dětí ročně, podobná situace by podle demografické křivky měla trvat ještě minimálně pět let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…