Pardubice: Komentovaná prohlídka přiblížila význam soch

26.06.2018 10:02

Průzkumníci, Koně, Velký misionář či Compact Disc… Právě těchto pět soch nyní zdobí různé části města a ukazuje obyvatelům, že umění patří nejen do galerií, ale i do ulic. Pardubice mají díla zapůjčená v rámci celorepublikového projektu Sculpture line 2018, jejich majitelům je vrátí až koncem měsíce září.

Pardubice: Komentovaná prohlídka přiblížila význam soch
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Pořadatelé ve spolupráci s městem navíc v rámci projektu připravili i doprovodný program zahrnující dnešní komentovanou prohlídku pod vedením odborníků. „Jsem moc rád, že máme možnost ve veřejném prostoru tato díla vystavovat. Cílem této prohlídky bylo veřejnosti přiblížit význam samotného projektu Sculpture line a zároveň jim jednotlivé sochy i autory představit,“ podotýká náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Jakub Rychtecký.

Veřejnost má nvšak na vystavené sochy často odlišné názory. „Každý člověk reaguje na jednotlivá umělecká díla rozdílně, někdo pozitivně, někdo negativně. A to je dobře, to je vlastně ten hlavní smysl – přimět k zamyšlení, vzbudit emoci, i třeba negativní, vytrhnout člověka z běžného režimu. Pokud by dílo nevzbudilo reakce vůbec žádné, bylo by to znamení, že je něco špatně,“ komentuje odezvu veřejnosti ředitel festivalu Sculpture line Ondřej Škarka.

Komentované prohlídky se zúčastnilo na tři desítky zájemců, kteří spolu s průvodcem, ředitelem festivalu Ondřejem Škarkou dorazili až ke Koni Michala Gabriela umístěného v Machoňově pasáži.

Do projektu se přitom kromě Pardubic zapojilo i dalších devět měst v České republice včetně Brna, Ostravy, Broumova, Jablonce nad Nisou, Plzně či Liberce. Město akci, která potrvá až do konce září letošního roku, navíc podpořilo dotací ve výši 500 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.