Pardubice: Magistrát varuje občany - ve městě se opět objevili šmejdi

18.02.2015 12:09

V Pardubicích se opět objevili takzvaní „šmejdi“. Podomní prodejce navštívil jednu z obyvatelek pod záminkou „kontroly“ slev za odběry energií. Lstí ji pak měl přimět podepsat připravenou smlouvu. Na území města je přitom podomní prodej zakázaný. Prodejcům hrozí pokuta v řádech až stovek tisíc korun.

Pardubice: Magistrát varuje občany - ve městě se opět objevili šmejdi
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Chci všem obyvatelům Pardubic připomenout, že podomní prodej je na území našeho města zakázaný. Pokud se někdo s domovními prodejci setká, měl by neprodleně informovat magistrát anebo radnici dotčeného městského obvodu, nebo přivolat městskou policii,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát, který nekalé praktiky podomních prodejců považuje za hyenismus. „Na druhou stranu chci apelovat především na starší spoluobčany, aby byli velmi obezřetní a prodejce do domů a bytů vůbec nepouštěli,“ dodal primátor Charvát.

Na novou vlnu nekalých praktik šmejdů upozornila paní z centra Pardubic. Podomní prodejce se měl dostat do bytu její příbuzné, která je v důchodovém věku. Údajně si chtěl pouze zkontrolovat, zda je seniorka informovaná o slevách za odběry elektřiny a plynu. Když stařenka odmítla jeho služby, měl po ní prodejce chtít podepsat alespoň doklad, že byla s jeho návštěvou spokojená. Místo toho jí ale podstrčil k podpisu smlouvu na odběr energií od nového dodavatele. 

Kauzou se v současné době zabývá radnice prvního městského obvodu, protože na jejím území k porušení Tržního řádu došlo. V případě, že bude vina prodejci prokázána, hrozí mu pokuta ve výši až 200 tisíc korun.  

Úplný zákaz podomního prodeje a výrazné omezení prodeje pouličního platí na celém území Pardubic už od října 2013. Výjimek je jen minimum, například prodej tisku a upomínkových předmětů pro účely veřejné sbírky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…