Pardubice: Město bude koordinovat lávku přes nádraží

27.07.2017 12:17

O výstavbu lávky, která má překlenout pardubické vlakové nádraží, se postará Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). První verze návrhu projektu se však pardubickému zastupitelstvu nezamlouvala, rada proto vybrala zástupce města, architekta Milana Košaře, který bude další projekční činnost kolem lávky koordinovat.

Pardubice: Město bude koordinovat lávku přes nádraží
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Jako svého zástupce jsme zvolili odborníka v oboru a člena Zastupitelstva města Pardubic, architekta Milana Košaře. Ten by se měl zasadit o kvalitní designovou úpravu lávky. Bude architektonicky a projekčně koordinovat oba spolupracující subjekty -  jak město, tak SŽDC,“ vysvětluje náměstkyně primátora zodpovědná za územní plánování Helena Dvořáčková. Její slova doplňuje pardubický zastupitel a poslanec Martin Kolovratník, který před dvěma lety celý projekt inicioval. „Základní technická dohoda na úrovni územního rozhodnutí je hotová. Nyní začínáme řešit takové detaily, jako je přístup k nástupištím. Můžeme ho řešit buď klasickým schodištěm s výtahem, nebo nabídneme cestujícím moderní eskalátory,“ podotýká Kolovratník. Na rekonstrukci objektu však SŽDC nebude spolupracovat jen s Magistrátem města Pardubic, ale také s vlastníkem autorských práv, architektem Miroslavem Řepou.

Obyvatelé Pardubic si prostřednictvím lávky zkrátí cestu z Dukly na nádraží a naopak, navíc si zde budou moci zakoupit také jízdenky. „Lávka bude začínat na kraji nástupišť u budoucího terminálu B pro linkovou dopravu a vyústí v ulici K Vápence, tedy kousek od sídliště Dukla. Spojit tyto dvě lokality je více než nutné, většina lidí si totiž cestu ze sídliště zkracuje přes koleje, což není zrovna bezpečné. Lávka by pak měla být dlouhá přibližně 240 metrů a pro větší komfort cestujících na ní bude možné zakoupit jízdenky na vlak,“ dodává náměstkyně Dvořáčková.

Záměr spojit městské části lávkou vyhrál nad výstavbou podchodu, pro Pardubice je nadchod totiž cenově výhodnější. Realizace lávky vyjde město na necelých 10 milionů korun, zbytek nákladů zaplatí SŽDC z evropských dotací. Podle prvních odhadů by celkové náklady na výstavbu tolik očekávané lávky měly vyjít na přibližně 50 milionů korun.

Správa železniční dopravní cesty navíc spojí výstavbu lávky s rekonstrukcí celého železničního uzlu Pardubice. „Po sérii náročných jednání dnes víme, že celková rekonstrukce pardubického železničního uzlu začne v roce 2019. Celkové náklady rekonstrukce dosáhnou částky téměř 4 miliardy korun a je jasné, že vzhledem k technické náročnosti tohoto projektu musíme lávku realizovat v jednom časovém období. Se SŽDC máme v tuto chvíli dohodu, že žádost o územní rozhodnutí na stavbu lávky bude podána zároveň s projektovou dokumentací železničního uzlu. Stane se tak v zimě 2018,“ popisuje plánovanou rekonstrukci Kolovratník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…