Pardubice: Město odmítá „úsporné“ návrhy ekologů

25.06.2012 7:30

Pardubická ekologická sdružení předložila ve čtvrtek takzvaný úsporný projekt na obnovu Tyršových sadů. Nejedná se ovšem o žádný projekt, ale pouze o nelogické a amatérské škrtání v rozpočtu.

Pardubice: Město odmítá „úsporné“ návrhy ekologů
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Podle zástupců občanských sdružení Zelená pro Pardubicko a Chráníme stromy, se dá park opravit za polovinu částky, kterou chce na rekonstrukci vydat město. Aktivisté seškrtali vysoutěžený rozpočet (téměř 83 milionu s DPH) na 38 milionu. „Návrhem sdružení jsme se seriózně zabývali a svůj pohled na něj sdělili všichni zodpovědní úředníci magistrátu, kteří na přípravě projektu pracují několik let. Po vzájemných konzultacích ale takovéto škrty zásadně odmítáme, jako neodborné, laické a zavádějící,“ říká náměstek primátorky zodpovědný za revitalizaci Tyršových sadů František Brendl.

Na návrh ekologických aktivistů se dá podívat ze dvou pohledů. Tím prvním je, zda by Tyršovy sady bylo skutečně možné opravit v menším rozsahu. Občanská sdružení navrhují z rekonstrukce vyškrtnout řadu zásadních prvků, například kompletní opravu celé promenády a zdevastovaného schodiště z náměstí Republiky a vynechat chtějí také všechny tři lávky přes podzámecký potok.

„Myslím si, že klidně můžeme Tyršovy sady opravit za deset nebo dvacet milionů. Ale jak bude taková „oprava“ vypadat? Aktivisté poněkud zapomínají na nezpochybnitelné výsledky odborného znaleckého posudku Mendelovy univerzity, podle kterého nelze park běžnou údržbou zachránit a je nutné provést celkovou revitalizace. Našim cílem navíc je, abychom byli na Tyršovy sady opět hrdí. Aby byl park po desítkách let chátrání místem, který budou vyhledávat všichni Pardubáci,“ říká Brendl a pokládá si zásadní otázky. „Opravdu chceme chodit dalších padesát let po prašné promenádě, kterou každý déšť změní v těžko přístupné bažiny? Opravdu budeme čekat, kdy se někdo vážné zraní na hlavním schodišti do parku? Opravdu budeme chtít po lidech, aby podzámecký potok při svých procházkách přeskakovali? Jsem přesvědčen o tom, že s takovouto podobou parku by naprostá většina z devadesáti tisíc občanů našeho města nesouhlasila! Pevně si stojím za tím, že většina lidí si přeje park, který bude vizitkou našeho města,“ říká Brendl.

Na návrh sdružení se dá podívat také z ekonomického úhlu. Seškrtaný rozpočet je totiž předložený velmi laickým způsoben, neodpovídá odbornému posouzení cen, není doložený a stvrzený autorskou osobou a nikdo neví, z jakých podkladů sdružení vycházela. „Není zřejmé, z jakého projektu ceny vycházejí. Předpokládáme, že pokud vznikl upravený rozpočet, musel být sestaven jako ocenění jednotlivých položek nové projektové dokumentace, která však nebyla nijak prezentována ani předložena. Aktivisté by si měli uvědomit, že technické a technologické části projektu na sebe navzájem navazují, a pokud bychom osekali rozpočet dle tohoto irelevantního návrhu, z parku by se stal paskvil,“ dodává František Brendl.

Projekt Revitalizace Tyršových sadů a podzámeckého biotopu je v současné době plně připravený k realizaci. Firma na rekonstrukci byla vysoutěžena na základě nejnižší ceny a na revitalizaci přispěje z 85 procent celkových nákladů Evropská unie. Finanční prostředky na rekonstrukci jsou připravené v rámci Integrovaného plánu rozvoje města a podle průběžných konzultací s pracovníky regionální rady přidělení dotace nic nebrání. O přípravě projektu budou znovu jednat zastupitelé města na svém pravidelném zasedání v úterý 26. června.

Miroslav Janovský
tiskový úsek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…