Pardubice: Město uzavře smlouvu se společností Nevajgluj, ročně díky tomu získá zhruba milion

09.03.2024 16:29 | Tisková zpráva

Radní schválili zapojení města do projektu Nevajgluj. Díky tomu už se cigaretové nedopalky nebudou uklízet na náklady města, ale na náklady akciové společnosti Nevajgluj. Město by díky tomu mělo dle platného sazebníku ročně získat více než milion korun.

Pardubice: Město uzavře smlouvu se společností Nevajgluj, ročně díky tomu získá zhruba milion
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

"Pro Pardubice nevzniká zapojením do systému žádná finanční zátěž, ba naopak by město mělo získat významné finanční prostředky na úklid a skladování tabákových odpadů,” komentovala náměstkyně primátora zodpovědná za životní prostředí Jiřina Klčová a dodala, že systém budou financovat příspěvky výrobců, kteří tabákové výrobky uvádějí na trh.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50309 lidí

Akciová společnost Nevajgluj získala v říjnu loňského roku od Ministerstva životního prostředí oprávnění k provozování kolektivního systému.

“Tento systém vznikl na základě dohody výrobců tabákových výrobků s filtry, kterým vznikly přijetím zákon o jednorázových plastech nové povinnosti. Mezi ty patří zajištěni´ úhrad nákladů obcím na úklid, soustřeďování a další nakládaní s odpady tabákových výrobků s filtry,” informoval vedoucí Odboru životního prostředí pardubického magistrátu Miroslav Míča.

Dle zákona o jednorázových plastech nedopalky znečišťují životní prostředí, protože se filtry mohou rozkládat až patnáct let a do okolí uvolňují mikroplasty. Kromě toho, že společnost Nevajgluj uhradí městům a obcím jednou ročně faktury za sběr a nakládání s tabákovými nedopalky, bude součástí jejího programu také osvětová činnost, která se zaměří na omezeni´ odhazování nedopalků v obcích mimo určené sběrné nádoby.

“Jedinou povinností, která z uzavření této smlouvy pro město plyne, je jednou ročně vyplnit dotazník s údaji o způsobu úklidu, soustřeďování a nakládání s odpady z tabákových výrobků. Žádné další povinnosti ze smlouvy pro město neplynou,” doplnila náměstkyně Klčová s tím, že úklid veřejného prostranství, výsyp odpadkových košů včetně jejich popelníků je pro město/městské obvody – respektive Služby města Pardubic – běžnou činností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

10:23 Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

Rozšíření sportovního areálu se dočkají obyvatelé Černic. Osmý městský obvod tam ve spolupráci s měs…