Pardubice: Na Základní škole Štefánikova je nová pamětní deska

17.06.2016 19:00

Na Základní škole Štefánikova je od čtvrtka nová pamětní deska knihovníka, redaktora, básníka a esejisty Jiřího Pištory. Památku bývalého žáka této školy, který tragicky zahynul v 70. letech, uctili jeho někdejší spolužáci spolu s členy Masarykovy společnosti Pardubice. Slavnostního aktu se zúčastnil i náměstek primátora Jan Řehounek.

Pardubice: Na Základní škole Štefánikova je nová pamětní deska
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Jsem velmi rád, že zde dnes můžeme odhalením pamětní desky alespoň symbolicky uctít památku Jiřího Pištory, pardubického rodáka, básníka a bojovníka za spravedlnost,“ sdělil náměstek Jan Řehounek, který spolu se synem básníka Jiřím Pištorou desku odkryl veřejnosti. „Děkuji proto jménem města Pardubice paní profesorce Stibicové i panu doktoru Kotykovi za to, že je díky nim vzpomínka na Jiřího Pištoru od dnešního dne hmotná, vytesaná do kamene. Nechť je odkaz tohoto básníka, jehož dohnala tíha událostí v 70. letech 20. století až k sebevraždě, symbolem nejen boje za svobodu slova, ale i mementem před totalitními režimy či jejich propagandou,“ dodal Jan Řehounek.

Slavnostní akt zahájila ředitelka školy Renata Janecká, která přítomným přiblížila, jak tragický osud tohoto pardubického rodáka potkal.

„Deska je moc zdařilá a pěkná. Bylo pro mě potěšením, že se u naší školy mohli bývalí spolužáci Jiřího Pištory při této příležitosti sejít. Právě díky nim a Masarykově společnosti k realizaci pamětní desky došlo,“ uvedla ředitelka ZŠ Štefánikova Renata Janecká.

Jiří Pištora se narodil  v rodině úředníka popraveného za heydrichiády. Pracoval jako dělník, později nalezl uplatnění v Okresní lidové knihovně v Pardubicích a stal se také tajemníkem Svazu českých spisovatelů. Ve 38 letech však podlehl svému osudu, když vzdal těžký celoživotní boj s komunistickým režimem. V době normalizace se Jiří Pištora ve svých dílech nebál upozorňovat na nespravedlnost tehdejšího režimu svázaného Varšavskou smlouvou a později i Brežněvovou doktrínou, navzdory tomu, že proti němu tvrdě zasahovala komunistická cenzura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.