Pardubice: Při jednání těžařů a elektrárny jsou občané bráni za rukojmí

16.08.2012 19:31

První jednání mezi společností Elektrárny Opatovice a těžařskou firmou Czech Coal o dodávkách uhlí pro elektrárnu skončilo včera nezdarem.

Pardubice: Při jednání těžařů a elektrárny jsou občané bráni za rukojmí
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Těžařský gigant chce cenu svého hnědoho uhlí zvýšit přibližně na dvojnásobek. Zástupci elektrárny s tím nesouhlasí a nabídli kompromis, podle kterého by platily za dodávky uhlí předem. Cestu ke vzájemné dohodě obě firmy prozatím nenašly.

Spor mezi oběma firmami vypuknul na začátku června, kdy společnost Czech Coal vypověděla elektrárně smlouvu a přestala dodávat své hnědé uhlí. Ve hře je nejenom cena uhlí, ale také výsledná cena tepla a teplé vody po deseti tisíce lidí. Na dodávkách teplé vody a tepla je totiž závislých 60 tisíc lidí v aglomeraci Pardubice-Hradec Králové-Chrudim. V Pardubicích pak přibližně 28 tisíc domácností, včetně největších sídlišť Polabiny a Dubina, tedy přibližně 60 procent pardubických bytu a také průmyslové objekty, sportovní, kulturní a sociální zařízení.

„Mám pocit, že obě firmy si při svých jednáních o ceně dodávaného uhlí berou za rukojmí občany Pardubic a dalších měst, která jsou na dodávkách teplé vody a tepla více méně závislí. Lidé se ale zatím nemusí přerušení dodávek obávat. Krajský soud v Ústí nad Labem totiž na konci června vyhověl návrhu společnosti Elektrárny Opatovice a vydal předběžné opatření, kterým nařídil Czech Coalu dodávat uhlí na základě platné smlouvy do konce roku 2012. Jsem přesvědčená o tom, že pokud elektrárna opět požádá soud o prodloužení předběžného opatření, bude jí vyhověno,“ říká primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková, která zasedá v dozorčí radě Elektrárny Opatovice.

Podle pardubické primátorky by do tohoto sporu měl nepřímo zasáhnout i stát. „Je pro mě nepochopitelné, že český stát dosud nereguluje cenu uhlí pro teplárenství. Máme tady Energetický regulační úřad, který stanovuje ceny plynu, tepla a celou řadu dalších cen, ale cenu uhlí pro teplárenství ne. Těžařské firmy, které své zisky získávají díky nerostnému bohatství naší země, přitom mohou svou cenovou politikou prodávaného uhlí držet v šachu statisíce domácností,“ říká Fraňková.

Za zavádějící považuje ovšem myšlenky některých pardubických politiků, že by město mělo mít záložní plán a uvažovat o výstavbě náhradního zařízení pro výrobu elektřiny a plynu, který by mohl být spuštěný v případě, že se obě společnosti nedomluví. „Města by neměla být ta, která se budou výstavbou náhradních zdrojů tepla zabývat. To je přece úlohou státu. Ostatně tak je to i v okolních evropských státech,“ dodává Fraňková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…