Pardubice: Seminář Investment Academy nabídl odpovědi na řadu otázek

26.11.2016 21:05

Jaká je role veřejné správy v podpoře podnikání či jak by měla města přistupovat k vytvoření ideálního prostředí pro investory. Nejen to zaznělo na vzdělávacím semináři Investment Academy, který připravila ve spolupráci s městem Pardubice a Univerzitou Pardubice agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest.

Pardubice: Seminář Investment Academy nabídl odpovědi na řadu otázek
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Podle primátora Pardubic Martina Charváta hrají municipality a jejich samosprávy při vytváření podmínek pro rozvoj podnikání důležitou roli. „Města při růstu průmyslových zón a příchodu nových investorů musí být připravena na rozvoj terciární sféry a infrastruktury. Město Pardubice se také v rámci svých možností snaží pomáhat podnikatelům s nedostatkem pracovní síly. Nízký počet kvalitních a kvalifikovaných pracovníků především z řad řemeslníků je citelný, tento problém řešíme na každém setkání se zástupci podnikatelské veřejnosti. I proto se snažíme žákům základních škol, které zřizujeme, ukázat, že vyučit se a umět řemeslo je zlatý důl,“ podotýká primátor města Martin Charvát, který tuto dvoudenní akci zahájil.

Na semináři se sešla dvacítka zástupců regionální samospráv, starostů a pracovníku odboru rozvoje městských a regionálních samospráv spolu se soukromými majiteli průmyslových nemovitostí. Těm mělo setkání napomoci zejména s přípravou podnikatelského a investičního prostředí tak, aby byla jejich nabídka kompatibilní s aktuálními potřebami investorů. Účastníci prostřednictvím Investment Academy poznali odpovědi na otázky typu, jaká je role veřejné správy v podpoře podnikání a jak by měla města přistoupit k podpoře prostředí, které by bylo atraktivní pro investice dobrých firem.

Zástupci Pardubic zde představili městský geoportál, jehož součástí je databáze brownfieldů, tedy nevyužitých a nevyužívaných areálů. Určena je zejména pro potřeby podnikatelů, kteří si zde mohou vytipovat svou lokalitu pro podnikání. Na programu však byly i další přednášky týkající se nejen procesu výběru oblasti pro investování. „Přítomní se seznámili také s nástroji, které agentura CzechInvest používá k tomu, aby zajistila rozvoj stávajících a příchozích firem. K tomu, aby se naše města a mikroregiony staly skutečně investičně atraktivními regiony, je zapotřebí hlubší spolupráce CzechInvestu s místními samosprávami a městskými úřady. I proto jsme se rozhodli vytvořit Katalog investičních příležitostí, který by měl zajistit vytvoření chytré nabídky pro investory a o kterém jsme zde zástupce Pardubického a Královéhradeckého kraje informovali,“ dodává Tomáš Vlasák, ředitel RK Pardubice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…