Pardubice: V Dětském parlamentu se možná rodí nová hvězda

27.11.2013 17:57

Jaký je to pocit stát na prknech, která znamenají svět, od pátku vědí i členové pardubického Dětského parlamentu. Na vlastní kůži si vyzkoušeli, jaké to je být hercem. Jeden z chlapců, kteří si to, pod vedením Zdeňka Rumpíka, vyzkoušeli, zaujal pardubického herce natolik, že jej pozval do „svého“ Mladého divadelního studia LAIK, fungujícího od září při Východočeském divadle Pardubice.

Pardubice: V Dětském parlamentu se možná rodí nová hvězda
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Členové Dětského parlamentu si již před časem prohlédli pardubické divadlo. To je inspirovalo k nápadu vyzkoušet si, jaké to je být hercem“, řekla koordinátorka Dětského parlamentu Martina Myslilová.

Při páteční „zkoušce“ čekalo děti seznámení se zázemím jeviště i hereckou hantýrkou, ale zejména hlasová cvičení, jazykolamy, rytmická cvičení, improvizace a podobně.  Pod vedením zkušeného herce a pedagoga pak malí poslanci nazkoušeli nejen samostatné scénky, ale podle scénáře také část hry, kterou pardubické divadlo připravuje. „Některé děti se styděly, jiným pohyb na jevišti nedělal problémy. Ale všechny se bavily a myslím, že se jim ani nechtělo moc odcházet. Projev jednoho z chlapců se Zdeňkovi Rumpíkovi velmi líbil, a proto jej pozval do svého divadelního studia“, dodala Myslilová.

Po novém roce se Dětský parlament vydá do pardubických základních škol. Jeho členy totiž zajímá, jak se liší výuka předmětů na jednotlivých školách. Někteří navštíví hodiny fyziky, jiní zkonfrontují výuku jazyků na různých školách a podobně. „Jedno zasedání bude výjezdní, na pozvání paní senátorky Horské se chystáme na návštěvu Senátu,“ řekla koordinátorka.

Dětský parlament pracuje v Pardubicích od roku 2001 a je poradním orgánem rady města, stejně jako parlament studentský. Je složen ze zástupců 17 pardubických základních škol, které do něj vždy v září vysílají své zástupce. Smyslem existence těchto parlamentů je vést mladé lidi k zájmu o věci veřejné a naučit je také aktivně do nich zasahovat. V průběhu roku se mladí lidé seznamují s různými tématy a diskutují o nich s místními politiky. V minulých letech se tak zasloužili například o vznik skateparku v Pardubicích, upozornili na problém bezpečnosti v  Tyršových sadech a podobně. Protipólem k mládežnickým parlamentům je v Pardubicích Rada seniorů.

Nataša Hradní
tiskový úsek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…