Pardubice oslaví den kreativity

19.03.2017 17:00

V úterý 21. března 2017 budou Pardubice slavit Evropský den umělecké tvořivosti. Program nabízející živé tvoření, výtvarné dílny, poznání a zábavu pro všechny věkové skupiny, připravilo sedm institucí.

Pardubice oslaví den kreativity
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Společným tématem letošního Evropského dne umělecké tvořivosti v Pardubicích je kruh.  Prastarý symbol tvořivých cyklů života, který od nepaměti probouzí lidskou představivost, odkazuje na to, že mezinárodní projekt CreArt: Network of Cities for Artistic Creation jde do finále. Pět let mohli umělci, kurátoři a umělečtí pedagogové z Pardubicka sdílet své zkušenosti s odborníky z dalších evropských měst. Díky financím z Evropské unie a také z města Pardubice se zde realizovalo mnoho zajímavých akcí: výstav, dílen, setkání, které současné umění a tvořivost přibližovaly široké veřejnosti.

Co konkrétně se bude v Pardubicích 21. března dít? Pestrý program nabídne Galerie ArtSpace NOV, Ateliér MOLO, Dům dětí a mládeže Beta, Galerie města Pardubic, Národní památkový ústav Pardubice, Východočeská galerie v Pardubicích a Východočeské muzeum Pardubice. Přesné časy a kontakty najdou zájemci na fecebook stránce CreArt Pardubice a na webech zapojených organizací. Všechny akce jsou bezplatné, ale je nutné si na ně rezervovat místo.

Do Tvůrčího Ateliéru MOLO mohou zavítat všichni malí kreativci ve věku od 6 do 12 let. S lektorkou budou kreslit, malovat a prozkoumávat symbol a tvar kruhu: symbol sounáležitosti, propojení, koloběhu, nekonečna. Východočeské muzeum zve na dílnu Pardubičtí průkopníci to roztočí v komiksu, kde děti od 6 let mohou vytvářet komiksové příběhy na motivy životů slavných Pardubáků. Východočeská galerie v Pardubicích chystá celodenní otevřený workshop pro všechny věkové skupiny A přece se točí! s technikou sítotisku. Každý, kdo si rezervuje místo, si bude moci vytisknout vesmírné motivy na tričko nebo tašku. Tiskařské řemeslo přiblíží i dílna pro děti i dospělé „MANDALY - KRUHY ŽIVOTA v DDM Beta, ta se zaměří na výtvarné hrátky s prastarým symbolem harmonie - mandalou. Galerie města Pardubic vytvořila program pro seniory, kteří se chtějí blíže seznámit s osudem a dílem pardubického výtvarníka Jaroslava Jebavého. Výtvarná dílna Geometrii se meze nekladou! propojí komentovanou prohlídku se společným zábavně meditativním objevováním smyslu autorovy tvorby. Galerie Art Space NOV vábí na možnost setkání s japonskou kulturou. Po celý den bude v prostorách Café Apatyka k vidění projekce obrazů, kreseb i videa z performancí japonské umělkyně Akiko Ueda a malíře a performera Jána Valíka. Od 18:00 se uskuteční debata o japonském umění a kontaktních prostorech Japonska s evropskou kulturou. Národně památkový ústav připravil pro školní a organizované skupiny výlet do historie rodu Pernštejnů nazvaný, Pernštejnové vypráví.

I když tato akce projekt CreArt uzavírá, jak už podtitul CreArt - To be continued napovídá, organizátoři věří, že pět let spolupráce a výměny zkušeností mezi evropskými umělci a organizátory zanechají v Pardubicích nesmazatelnou stopu. "Díky CreArtu získaly pardubické organizace, kultura a společnost mnoho cenných zkušeností, partnerství, možností, informací, objevů," říká hlavní koordinátorka projektu Lucie Břízová. "Projekt významně přispěl k navázání kontaktů mezi pardubickými kulturními a volnočasovými organizacemi, které jsme záměrně do projektu přizvali. Řada z nich vnímá spolupráci jako inspirativní a plodnou," doplňuje odborná garantka projektu Ivana Panochová.

Evropský den umělecké tvořivosti: CreArt: To be continued realizuje statutární město Pardubice v rámci mezinárodního kulturního networku CreArt. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…